Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thrilleren på Camp David

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Én ting er nå nærmest sikkert etter tretten dager med beinhard kniving mellom statsminister Ehud Barak og president Yassir Arafat i Camp David: Begge lederne må komme hjem med et eller annet resultat. Et havari i forhandlingene nå, etter at så mye politisk prestisje er investert, vil kunne få blodige konsekvenser i staten Israel og i de selvstyrte palestinske områdene. Selv om Barak og Arafat bare blir enige på noen områder, er det bedre enn om de reiser tomhendte hjem fra Camp David.
  • Israelerne og Arafat har brukt sju år på fredsferden som startet i Oslo, to år mer enn tidsskjemaet Oslo-avtalen satte opp. I disse sju årene har de vanskeligste spørsmålene ikke vært diskutert. På Camp David-møtet er det første gangen israelske og palestinske toppledere faktisk drøfter Jerusalems status, de palestinske flyktningenes framtid og de endelige grensene mellom Israel og det som kan bli en palestinsk stat. Det er derfor ikke nødvendigvis et nederlag for freden dersom Barak og Arafat må ha mer tid på seg til å løse disse spørsmålene, selv om det er et nederlag for Bill Clinton som gjerne skulle ha kronet sin presidenttid med en endelig fredsavtale.
  • Det er viktig å minne om at skal en fredsavtale ha noen verdi, kreves det mer enn enighet mellom to toppledere på et landsted i USA. En avtale må ha folkelig støtte på begge sider for at freden skal slå rot. Slik det er nå, står vanlige israelere og palestinere steilt mot hverandre. I Israel er det ingen forståelse for at tilbakeleveringen av okkupert land er en internasjonal forpliktelse.
  • Det er det palestinske folket, både innenfor og utenfor Palestinas grenser, som har mest å tape på en endelig avtale som ikke oppfyller deres anerkjente krav. Israelerne vet at uansett hva Barak kommer hjem med fra Camp David, vil de få sjansen til å si sitt gjennom en folkeavstemning. Palestinerne, både i Palestina og utenfor, får ikke denne muligheten til å si sitt om sin framtid. Det er en sikker oppskrift på uro hvis ikke Arafat makter å innfri forventningene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media