Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Valg 2017

Thrillervalg i Hordaland: Frp mister mandat til Sp

For første gang på nesten 25 år får Senterpartiet to stortingsrepresentanter fra Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ettermiddag var det forsatt knyttet stor spenning til det siste mandatet fra Hordaland.

Like før klokka 17 skrev NRK at tellekorpset i Bergen fortsatt ventet på minst 1600 stemmer som ikke hadde blitt telt, ifølge valgkoordinator Elin Solberg.

Bare noen titalls stemmer skilte Frps tredjekandidat Torkil Åmland og Venstre-nestleder Terje Breivik da over 99 prosent av stemmene var talt opp.

Klokka 18.14 viste mandattellinga at Terje Breivik (V) er inne på direktemandat til Stortinget med over 400 stemmer, skriver NRK.

Det betyr at Torkil Åmland (Frp) mister sitt direktemandat til Nils T. Bjørke (Sp).

Isåfall er det første gang siden 1993 at Senterpartiet har mer enn én stortingsrepresentant fra Hordaland. Da hadde partiet tre representanter fra Hordaland, og den store saken var EU-medlemskap.

- Dette er historisk, sier førstekandidat Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Torkil Åmland (Frp) har ventet i spenning på resultatet, og er skuffet over at han nå ser ut til å miste stortingsplassen.

- Det er litt skuffende. Da ser det ikke så lyst ut nå. Jeg visste at det ville være spennende helt til det siste, så jeg var ikke helt uforberedt for at det skulle vippe den veien. Det har aldri vært et sikkert mandat, men jeg er litt skuffet når det er såpass nært og så lite som manglet, sier Åmland til Bergens Tidene.