Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thunberg blir forsinket til klimatoppmøtet

Klimaaktivisten Greta Thunberg, som er om bord i en katamaran på vei til Spania, sier at hun antar å ankomme Europa dagen etter klimatoppmøtet starter.

PÅ FARTEN: Greta Thunberg opplyser at hun sannsynligvis ankommer Portugal tirsdag. Med seg på turen «over dammen» på katamaranen La Vagabonde har hun den britiske seileren Nikki Henderson, faren Svante Thunberg, de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og deres sønn Lenny på elleve måneder. Foto: Rob Ostermaier / The Virginian-Pilot via AP / NTB scanpix
PÅ FARTEN: Greta Thunberg opplyser at hun sannsynligvis ankommer Portugal tirsdag. Med seg på turen «over dammen» på katamaranen La Vagabonde har hun den britiske seileren Nikki Henderson, faren Svante Thunberg, de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og deres sønn Lenny på elleve måneder. Foto: Rob Ostermaier / The Virginian-Pilot via AP / NTB scanpix Vis mer

Det opplyser 16-åringen på Twitter Seint lørdag kveld.

- Dag 18. Vi setter fart mot Europa! Estimert ankomsttid akkurat nå er tirsdag morgen. Vi ankommer Doca de Alcantara, Lisboa. Vi gleder oss til å se dere alle der, skriver hun.

Ba om båthjelp

Båthavna i Portugal er rundt 60 mil fra Madrid hvor klimaforhandlingsmøtet COP25 starter mandag.

Thunberg, som ikke vil fly av miljøhensyn, har vært i Nord-Amerika siden hun i august krysset Atlanterhavet med seilbåten Malizia II.

I november ba hun om hjelp til å returnere til Europa i og med at klimakonferansen ble flyttet fra Chile til Spania.

Hun ble kontaktet av de australske båteierne Riley Whitelum og Elayna Carausu og startet seilasen over Atlanterhavet 13. november. Seilparet har også med sin 11 måneder gamle sønn Lenny på turen.

I likhet med hennes forrige seiltur er turen til Europa av den miljøvennlige sorten. La Vagabonde er utstyrt med solcellepanel og vannturbiner som sørger for strøm. Denne gangen vil det imidlertid være et toalett på fartøyet.

- De er uendelig mange rundt om i verden som ikke har tilgang til toalett. Det er ikke viktig, men det er fint å ha, sa Thunberg om oppgraderingen.

Også Gretas far Svante Thunberg er med på turen.

Klimaforhandlingene i Madrid varer til 13. desember.

- Hovent

Ikke alle er like begeistret for Thunbergs klimaengasjement. Her hjemme fikk hun på pukkelen av Frp's miljøpolitiske talsmann, Gisle Saudland, etter at hun ikke ville motta Nordisk råds miljøpris.

Thunberg, som sendte to skolestreikere til utdelingen med en uttalelse, vil ikke godta utmerkelsen før de nordiske landene handler i henhold til hva vitenskapen sier for å begrense økningen av den globale temperaturen.

- Ved å tildele Thunberg denne symboltunge prisen ønsket vi å gi henne anerkjennelse for det viktige arbeidet hun har lagt ned. Avslaget viser hvor radikale og kompromissløse deler av miljøbevegelsen dessverre har blitt, sa Saudland, som også er norsk varamedlem i Nordisk råd.

Han mente Thunbergs reaksjon var radikal fordi det sender ut signaler om at de nordiske landenes klimaarbeid ikke betyr noen ting.

- Det er feil bilde å male. Det er hovent og overlegent, sa Saudland.

- Hun er en idiot

En som gikk en del hakk lenger i sin Thunberg-kritikk var den autofile TV-stjerna Jeremy Clarkson, kjent fra det populære motorprogrammet Top Gear.

- Ingen jeg kjenner som er under 25 år har den minste interesse for biler. Greta Thunberg har drept bil-showet. På skolen lærer de at biler er ondskap, før de lærer seg å si «mamma og pappa», sa Clarkson i et intervju, der han også kalte Thunberg for en idiot.

- Hun er en idiot som går rundt og sier at vi alle skal dø. Det kommer ikke til å løse noe, kjære deg, sa Clarkson.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media