Greta Thunberg ber Erna Solberg ta grep

Thunberg med bønn til Solberg

Klimaaktivist Greta Thunberg og 15 andre barn ber Erna Solberg og Norge slutte å lete etter nye olje- og gassfelt.

BØNN: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er ett av 16 barn som sender en bønn til Erna Solberg og Justin Trudeau. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP
BØNN: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er ett av 16 barn som sender en bønn til Erna Solberg og Justin Trudeau. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP Vis mer
Publisert

Det opplyser advokatfirmaet Hausfeld, som representerer de totalt 16 barna - inkludert Greta Thunberg (16).

Mandag sendte de et brev til Norges statsminister og Canadas statsminister Justin Trudeau, der de ber dem slutte å lete etter nye felter for utvinning av olje og gass.

De mener arbeidet bryter med FNs konvensjon for barns rettigheter.

«Selv om de er stolte av å være ledende på klima internasjonalt, fortsetter de å øke olje- og gassproduksjonen. Det bidrar til klimakrisen, og dytter ansvaret over på den yngre generasjonen,» heter det i en pressemelding.

KAOS. Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

Barnets beste

Punktet i konvensjonen som barna mener Solberg og Trudeau bryter, gjelder hva som er barnets beste.

«Konvensjonen, som både Norge og Canada signerte for nesten tre årtier siden, sier at når en voksen tar en avgjørelse, eller gjør noe som påvirker barn, må de tenke på hva som er best for barnet,» skriver de i pressemeldingen.

De 16 barna kommer fra Marshalløyene, Palau, USA, Brasil, Argentina, Frankrike, Tyskland, Tunisia, Nigeria, India og Sør-Afrika.

- Ved å oppruste oljeproduksjon og øke gassutslipp i ei tid der verden bør bevege seg i motsatt retning, setter både Canada og Norge livende til barn på spill, og bryter med menneskerettighetene. Skriften står på veggen: Nasjonene har ett år på seg til å nå målene i Parisavtalen, og ta grep i klimakrisen. Går det lengre enn det, er barnas skjebne seglet, sier Michael Hausfeld, som representerer barna.

Åpnet nytt oljefelt

Produksjonen ved nye Johan Sverdrup-feltet startet i oktober i år, to måneder tidligere enn planlagt. Oljefeltet ligger omtrent 14 mil utenfor Stavanger sentrum.

Det er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 80-tallet.

Johan Sverdrup forventes å gi produksjonsinntekter på mer enn 1.400 milliarder kroner, hvorav mer enn 900 milliarder kroner til den norske stat og samfunn.

- Sverdrup får kraft fra land og bidrar sterkt til at norsk produksjon av olje og gass skjer med lave utslipp, sa olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer