Greta Thunberg ber Erna Solberg ta grep

Thunberg med bønn til Solberg

Klimaaktivist Greta Thunberg og 15 andre barn ber Erna Solberg og Norge slutte å lete etter nye olje- og gassfelt.

BØNN: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er ett av 16 barn som sender en bønn til Erna Solberg og Justin Trudeau. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP
BØNN: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er ett av 16 barn som sender en bønn til Erna Solberg og Justin Trudeau. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det opplyser advokatfirmaet Hausfeld, som representerer de totalt 16 barna - inkludert Greta Thunberg (16).

Mandag sendte de et brev til Norges statsminister og Canadas statsminister Justin Trudeau, der de ber dem slutte å lete etter nye felter for utvinning av olje og gass.

De mener arbeidet bryter med FNs konvensjon for barns rettigheter.

«Selv om de er stolte av å være ledende på klima internasjonalt, fortsetter de å øke olje- og gassproduksjonen. Det bidrar til klimakrisen, og dytter ansvaret over på den yngre generasjonen,» heter det i en pressemelding.

Barnets beste

Punktet i konvensjonen som barna mener Solberg og Trudeau bryter, gjelder hva som er barnets beste.

«Konvensjonen, som både Norge og Canada signerte for nesten tre årtier siden, sier at når en voksen tar en avgjørelse, eller gjør noe som påvirker barn, må de tenke på hva som er best for barnet,» skriver de i pressemeldingen.

De 16 barna kommer fra Marshalløyene, Palau, USA, Brasil, Argentina, Frankrike, Tyskland, Tunisia, Nigeria, India og Sør-Afrika.

- Ved å oppruste oljeproduksjon og øke gassutslipp i ei tid der verden bør bevege seg i motsatt retning, setter både Canada og Norge livende til barn på spill, og bryter med menneskerettighetene. Skriften står på veggen: Nasjonene har ett år på seg til å nå målene i Parisavtalen, og ta grep i klimakrisen. Går det lengre enn det, er barnas skjebne seglet, sier Michael Hausfeld, som representerer barna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer