Klimakrisa:

Thunberg slakter Biden

Greta Thunberg synes det er merkelig at den amerikanske presidenten regnes som en klimaforkjemper.

AKTIVIST: Greta Thunberg var på klimatoppmøtet COP 26 i Glasgow og sa klart fra om hva hun mente om det som ble oppnådd der. Her taler hun til andre klimaforkjempere i en park under toppmøtet. Foto: AP/NTB.
AKTIVIST: Greta Thunberg var på klimatoppmøtet COP 26 i Glasgow og sa klart fra om hva hun mente om det som ble oppnådd der. Her taler hun til andre klimaforkjempere i en park under toppmøtet. Foto: AP/NTB. Vis mer
Publisert

Greta Thunberg kritiserer nå Joe Biden for at han ikke stiller seg i spissen som en god leder for klimakampen.

I et større intervju med The Washington Post avviser den 18-årige klimaforkjemperen og studenten at den amerikanske presidenten er en leder i viktige klimaspørsmål.

- Det er merkelig at folk tenker på Joe Biden som en klimaleder når du ser hva administrasjon hans faktisk gjør. USA utvider og legger til rette infrastrukturen for økt forbruk av fossil brensel, sier Thunberg.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

- Befinner oss i en krise

Thunberg stiller seg svært undrende til hvorfor de gjør dette.

- Ansvaret for å rette søkelyset mot og informere mennesker at vi står ovenfor en enorm krise, burde ikke falle på noen unge aktivister eller tenåringer som bare vil gå på skolen, sier hun.

På spørsmål om hva hun mener ledere som Joe Biden bør gjøre, svarer Thunberg:

- For det første må vi forstå at vi befinner oss i en krise.

Thunberg fortsetter:

- Vi prøver å finne en løsning på en krise vi ikke forstår. I Sverige ignorerer vi deler av utslippene. Vi inkluderer ikke mer enn to tredjedeler av de faktiske utslippene. Hvordan kan vi løse klimakrisa hvis vi ignorerer en tredjedel av alle utslippene? Alt handler om narrativet. Det handler om hva er det egentlig vi prøver å løse? Er det denne nødssituasjonen, eller er det en annen nødssituasjon? spør hun retorisk.

SKJENNEPREKEN: Greta Thunberg fikk store reaksjoner på sin tale på Youth4Climate-møtet i Milano. Vis mer

- Bla, bla, bla

Thunberg er blant dem som er mest kritisk til det som ble oppnådd på klimatoppmøtet i Glasgow.

- Her er en kort oppsummering: Bla, bla, bla. Men det reelle arbeidet fortsetter utenfor disse salene, og vi kommer aldri til å gi opp, noensinne, skrev hun på Twitter etter COP 26.

Hun var også sterkt kritisk til de mange nye ambisjonene og utslippsmålene, som hun kalte tomme løfter og forpliktelser fulle av smutthull.

TOPPMØTE: President Joe Biden deltok på et høynivåmøte om skogvern på klimatoppmøtet. Foto: Erin Schaff / The New York Times / AP / Pool / NTB
TOPPMØTE: President Joe Biden deltok på et høynivåmøte om skogvern på klimatoppmøtet. Foto: Erin Schaff / The New York Times / AP / Pool / NTB Vis mer

- En farlig kurs

Den norske klima- og miljøministeren, Espen Barth Eide (Ap), var ikke enig med Greta Thunbergs konklusjon fra Glasgow, hvor hun kalte samtalene under toppmøtet for en «to uker lang feiring av business as usual» og «bla-bla-bla».

Eide uttalte at Thunbergs generasjon har helt rett når de beskrev alvoret i situasjonen.

- Men når de så går derfra til å si at politikken ikke har noen mening, at man nesten kunne latt være å møtes, da er vi ute på en litt farlig kurs, sa Espen Barth Eide til NRK.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer