TIME:

Thunberg vant prestisjepris

Kåret til «Person of the year» av magasinet Time.

VANT PRIS: Den svenske klimaaktivisten er den yngste enkeltpersonen til å vinne «Person of the year» av det amerikanske magasinet Time. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP
VANT PRIS: Den svenske klimaaktivisten er den yngste enkeltpersonen til å vinne «Person of the year» av det amerikanske magasinet Time. Foto: CRISTINA QUICLER / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg er kåret til årets person 2019 av det amerikanske nyhetsmagasinet Time.

Det melder flere medier.

Årets person: Greta Thunberg er kåret til årets mest innflytelsesrike person av det amerikanske magasinet. Foto: Evgenia Arbugaeva / TIME
Årets person: Greta Thunberg er kåret til årets mest innflytelsesrike person av det amerikanske magasinet. Foto: Evgenia Arbugaeva / TIME Vis mer

Thunberg ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer. Inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn rundt om i verden engasjert seg i klimasaken.

Den svenske aktivisten er tildelt flere priser for sitt klimaengasjement.

Prestisjetung pris

Siden 1927 har det amerikanske magasinet hvert år gitt prisen til en person, gruppe eller organisasjon som har gjort mest innflytelse i løpet av det siste året.

Bildet på forsiden av magasinet er tatt ved kysten av Portugal, 4. desember av Evgenia Arbugaeva.

- Vi kan ikke fortsette å leve som om morgendagen ikke finnes, for det finnes en dag i morgen, sa Thunberg til TIME, mens hun seilte over Atlanterhavet for noen uker siden.

Prisen har gått til statsledere, forretningsfolk, politikere og til og med til «datamaskinen».

Yngste individuelle vinner

I magasinets begrunnelse står det at Thunberg krever handling, og selv flere store målinger peker motsatt vei, er det tegn til at handlingen er på vei.

- Thunbergs varsel er et nødvendig dytt. Det er opp til oss å møte det med løsninger, skriver magasinet.

Hun er den yngste enkeltpersonen som har vunnet prisen.

Den svenske 16-åringen har ingen magisk løsning på klimakrisen, men hun har klart å skape et globalt holdningsskifte og en verdensomspennende bevegelse som krever endring, skriver Time.

Times sjefredaktør, Edward Felsenthal, forklarer på Times hjemmeside hvorfor tittelen har tilfalt nettopp Thunberg.

- For å slå alarm over menneskehetens destruktive forhold til det eneste hjem vi har, for å komme med en stemme, som skjærer gjennom bakgrunnen og grenser i en fragmentert verden.

- Og for at vise oss alle hvordan det kan se ut når en ny generasjon leder, er Greta Thunberg Årets Person i 2019, sier sjefredaktøren.

URFOLKET VET: Under FNs klimakonferanse i Madrid var Greta Thunberg tydelig på hvem vi bør lytte til i kampen for klimaet. Video: AP Vis mer

Fredspris for barn

Thunberg ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer. Inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn rundt om i verden engasjert seg i klimasaken.

I november ble Thunberg tildelt en internasjonal fredspris for barn for sitt arbeid i kampen mot klimaendringer. I oktober vant hun Nordisk råds miljøpris, men ønsket ikke å ta imot prisen.

Siden hun befant seg i California under prisutdelingen sendte hun ut to skolestreikere med en uttalelse fra henne.

- Vi er blant de landene som har mulighet til å gjøre mest, men vi gjør i prinsippet ingenting. Til dere begynner å agere vil verken jeg eller Fridays for future i Sverige ta imot Nordisk råds miljøpris, sa skolestreikerne på vegne av Thunberg.

Hardt ut mot Norges miljøpolitikk

Thunberg delte en lengre uttalelse om prisen på sin Instagram-profil, der hun når ut til 7,7 millioner følgere.

Der gikk hun blant annet hardt ut mot Norges miljøpolitikk.

- Det vi trenger er at våre politikere og makthavere begynner å lytte til den nåværende, best tilgjengelige forskningen.

Videre arresterer Thunberg de nordiske landene for hykleri.

- De nordiske landene har et godt rykte verden over når det kommer til klima og miljømessige spørsmål. Det er ikke mangel på skryt av dette. Det er ikke mangel på vakre ord, skriver aktivisten, og fortsetter:

- Men når det kommer til våre faktiske utslipp og vårt økologiske fotavtrykk per innbygger - hvis vi inkluderer forbruket vårt og importen i tillegg til luftfart og shipping - er det en helt annen historie.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer