Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thune: - USA har ingen tro på FN-sporet

Colin Powells redegjørelse for FNs sikkerhetsråd viser tydelig at USA ikke har noen tro på FN-sporet med inspeksjoner, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USAs hovedoppgave var ikke å vise at Irak er en trussel, men at de ikke samarbeider med våpeninspektørene og at de bryter FN-resolusjon 1441, sier han.

- Redegjørelsen er en erklæring om at inspeksjonene ikke fungerer, og er derfor en krigserklæring dersom ikke Saddam hopper av, det blir et kupp eller han begynner å bla fram våpen, sier Thune.

Ifølge NUPI-forskeren viste ikke Powells materiale noe annet om hvor stor trussel Irak utgjør, enn hva FNs våpeninspektør tidligere har sagt.

Thune tror det blir vanskelig for Frankrike, Russland og Kina å ikke si at Irak har brutt 1441-resolusjonen dersom de aksepterer materialet Powell la fram for Sikkerhetsrådet.

- Men det som ble lagt fram av Colin Powell betyr ikke nødvendigvis at det vil bli vedtatt en FN-resolusjon som autoriserer bruk av militærmakt mot Irak, sier Thune.

- De som har vært kritiske må nå begynne å posisjonere seg i forhold til hva som er deres interesser i forbindelse med en Irak-krig, sier Irak-ekspert Thune.

- Frankrike står i en spesielt vanskelig situasjon. Chirac må balansere mellom folkelig motstand, franske interesser i Irak og FN.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling