Thune mener trippeldrapet kunne vært oppklart

Ola Thune mener Orderudsaken kunne vært oppklart med mer ressurser. I dag vitnet Kripos-lederen i retten på Lillestrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiinspektør Ola Thune arbeidet som ekspertkommentator for Nettavisen under herredsrettens behandling av Orderud-saken. Dengang skrev han at det ikke burde blitt tatt ut tiltale i Orderud-saken. I retten i dag forsvarte Thune seg med at ordet «ennå» ble borte under den redaksjonelle behandlingen av stoffet.

Thunes kommentar baserte seg på at ytterligere etterforskning kunne ha ført til at saken ble oppklart, sa han i da han måtte vitne i retten i dag.

Du kan lese Thunes kommentar "Skulle ikke ha vært tatt ut tiltale" i sin helhet på Nettavisen.no. Der skriver han blant annet:

Slik Orderudsaken har utviklet seg, er det nærliggende å stille spørsmål om politiet har gjort tilstrekkelig for å belyse saken før tiltale ble tatt ut. Vi har hørt at KRIPOS ville etterforske videre, men påtaleansvarlig på Romerike politikammer motsatte seg dette med den følge at saken ble returnert fra statsadvokaten med anmodning om ytterligere etterforskning.

- Ute av kontroll

Ola Thune sa i lagmannsretten fredag at han mente «Orderud-saken var ute av kontroll» fordi politiets etterforskning nesten fra første stund var tilgjengelig for offentligheten gjennom media.

På den måten mister politiet åpenbare kontrollmuligheter, sa Thune.

Thune, som har en betydelig erfaring i politiarbeid, mente det har vært svært uheldig at dokumenter nærmest fløt rundt i pressemiljøet.

- Når detaljer fra etterforskningen er allment tilgjengelig og dermed ukontrollerbare svekkes bevisene, sa Thune.

Lagmannen avskar Thune fra å gi ytterligere forklaring fordi det da ville bli ren prosedyre.

Han fikk for eksempel ikke anledning til å svare på om han mente det ikke burde vært reist tiltale mot noen av de fire eller om uttalelsen bare gjaldt noen av dem.

- Det var en totalvurdering som tilsa at man kunne ha oppklart saken med ytterligere etterforskning som lå til grunn for det jeg skrev, sa Thune.

<B>UTE AV KONTROLL</B>: Orderudsaken var ute av kontroll fordi media visste alt, sa Ola Thune i retten i dag.