Ti amerikanske banker trenger mer kapital

Trenger 74,6 milliarder dollar mer i kapital for å greie eventuelle tap om resesjonen forverrer seg.

FLERE SLITER: Finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke la torsdag fram resultatet av stesstesten av 19 storbanker. Noen har ikke kapital nok, men resultatet av testen var ikke så ille som noen frykter. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIX
FLERE SLITER: Finansminister Timothy Geithner og sentralbanksjef Ben Bernanke la torsdag fram resultatet av stesstesten av 19 storbanker. Noen har ikke kapital nok, men resultatet av testen var ikke så ille som noen frykter. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ti amerikanske banker trenger 74,6 milliarder dollar mer i kapital for å greie eventuelle tap om resesjonen forverrer seg.

Det er konklusjonen av den amerikanske sentralbanken Federal Reserves såkalte stresstest, en gransking av de 19 viktigste bankenes finansielle tilstand, som ble offentliggjort torsdag.

Resultatet av stresstestene er bedre enn enkelte analytikere fryktet, og kapitalmengden som trengs, er ikke så massiv at Obama-administrasjonen trenger å søke Kongressen om mer penger.

Noen av bankene er stabile, mens andre trenger milliarder i kapitaltilførsel. Verst er situasjonen for Bank of America, som har behov for 33,9 milliarder dollar, og Wells Fargo, som trenger 13,7 milliarder.

Totalt kan tapene til de 19 bankene komme opp i 600 milliarder dollar i år og neste år. Dersom det går så dårlig med økonomien som det i verste fall kan, vil tapene komme opp i 950 milliarder dollar fra midt i 2007 til ut 2010.

Planene klare

Straks etter at sentralbanken hadde offentliggjort resultatet av testene, gikk flere banker ut med detaljerte oppskrifter for hvordan de skulle reise ny kapital.

Bankene kan hente inn ny kapital på forskjellige måter, enten ved privat kapitaltilførsel gjennom aksjeutstedelse eller omgjøring av B-aksjer til fullverdige aksjer, eller ved å selge verdier de har. Bare i siste instans vil staten trå til.

Bankene har frist til 8. juni for å utvikle detaljerte planer for hvordan økonomien skal bedres. Deretter har de ytterligere fem måneder på å gjennomføre planene.

Bank of America opplyste for eksempel at de skal selge verdier og utstede aksjer til en verdi av 17 milliarder dollar.

- Vi skal følge nøye med for å se til at de gir oss troverdige planer for hvordan de skal reise kapital og igjen bli private banker, sa sentralbanksjef Ben Bernanke på en pressekonferanse.

Flere av bankene som testen viste har tilstrekkelig med kapital, sier de ønsker å betale tilbake pengene staten satte inn i banksystemet, så fort som mulig slik at de slipper bort fra statens detaljovervåking.

Staten er likevel ikke interessert i at de betaler tilbake så raskt i stedet for å bruke pengene til utlån. Kredittørken er en vesentlig del av den pågående finanskrisen.

Håper tilliten øker

Det var på forhånd frykt for at et negativt resultat ville undergrave tilliten til bankene ytterligere og dermed forverre finanskrisen, mens håpet var at testene skal gjenopprette markedets tillit til bankene.

Men noen av dem som er overrasket, mener at det gode resultatet skyldes at testene ikke var grundige nok. De tror bankene trenger langt mer kapital etter hvert som arbeidsløsheten stiger og den økonomiske krisen trekker ut.

Finansminister Timothy Geithner avviser imidlertid i et innlegg i New York Times at stresstestene har vært for snille. Testene innebar at over 150 eksperter gikk bankene nærmere etter i sømmene.

Geithner påpeker at tapsanslagene i testene er nøyaktige, mens anslagene for inntekter er moderate, og han understreker at ingen av bankene står i fare for å gå konkurs.

(NTB)