Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti år med underskudd for Söta Bror: - Det er tomt for penger

Sveriges finansminister Magdalena Andersson sier det rett ut; kassen er tom.

 Underskudd:  Sveriges finansminister Magdalena Andersson sier det rett ut: - Det er tomt for penger. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix
Underskudd: Sveriges finansminister Magdalena Andersson sier det rett ut: - Det er tomt for penger. Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går presenterte den svenske regjeringen ferske økonomiske prognoser. De så ikke bra ut, skriver Finansavisen.

Vekstanslagene er senket med 0,6-0,7 prosent for i år og neste år, ledigheten kommer ikke under 7 prosent før i 2017 og budsjettunderskuddene er langt verre enn ventet.

BNP pr. innbygger er fortsatt lavere enn i 2007, og vil trolig forbli lavere også etter 2015 og 2016.

Den svenske finansministeren, sosialdemokraten Magdalena Andersson, avviste ifølge Finansavisen i går blankt alle ideer om å løfte svensk vekst opp ved hjelp av finanspolitikken.

- Det finnes ingen penger til ufinansierte reformer, sa Andersson under pressekonferansen i forbindelse med de nye, svake anslagene.

Svensk finanspolitikk har vært drevet med budsjettunderskudd siden 2009. De nye prognosene viser underskudd til og med 2018, altså i ti år på rad.

Hovedgrunnen til svakere vekst og større budsjettunderskudd er svakere makroutvikling, understreker Andersson, som også kritiserer den forrige regjeringens finanspolitikk og skattelettelser.

Totalt gjennomførte den forrige regjeringen ikke-finansierte reformer og tiltak tilsvarende 4,5 prosent, skriver Finansavisen.

Dette har bidratt til budsjettunderskuddet, som trolig nådde toppen med 2,1 prosent av BNP i fjor.

- I min tolkning er kassen tom. Og det ser ikke bedre ut nå enn i høst, snarere tvert imot. Det er tomt for penger, sa Andersson, ifølge DI.se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!