Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ti år på slavekontrakt for kommunen

Flyktningen jobbet 24-timers vakter - nå anmeldes Tromsø kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø kommune anmeldes for å ha latt en somalisk flyktning jobbe 24-timers vakter som leder av et bofellesskap for mindreårige flyktninger i ti år.

Boplikt, ingen helgefri, ingen ferier og ingen betaling ut over en knapp assistentlønn. Det var betingelsene Jama M. Jama (45) måtte forholde seg til som bofellesskapsleder for 10-15 enslige mindreårige flyktninger i Tromsø kommune.

Misbruk

- Tromsø kommune har vært klar over hva de har gjort med Jama. De har satt han til å jobbe slik. Og sånn sett har de misbrukt ham, sier advokat i Marte Madslien i fagforeningen KFO til Nordlys.

Nå blir Tromsø kommune politianmeldt av KFO Advokatene.

Jama sier til Nordlys at ingen hadde fortalt ham at han ikke trengte å gå med på så mye jobb, eller at han hadde krav på mer lønn.

- Jeg ba en gang om å få jobbe mindre. Da sa kommunen at om jeg skulle ha ordentlige arbeidsforhold, så måtte de legge ned bofellesskapet, sier han.

I ti år

I dag er det ni ansatte ved bofellesskapet som gjør samme jobben Jama alene hadde ansvaret for - blant annet som tolk, omsorgsperson, kjøkkenpersonell, kontaktperson, leksehjelper, miljøarbeider og nattevakt - i ti lange år.

Tromsø-rådmann Gøril Bertheussen kjenner ikke historien ut over at en advokat ringte og ba om noen papirer.

- Jeg har formidlet saken til kommuneadvokaten. Og jeg regner med kommuneadvokaten vil holde meg orientert om hva jeg bør vite, sier hun til Nordlys.

(NTB)