Ti år siden Columbine

De verste skolemassakrene.

COLUMBINE HIGH: To gutter skjøt og drepte tolv elever og en lærer før de tok liver av seg selv. Foto: AP/SCANPIX
COLUMBINE HIGH: To gutter skjøt og drepte tolv elever og en lærer før de tok liver av seg selv. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Skytingen på Columbine High School 20. april 1999 var en av de første alvorlige skoleskytingene.

Skolen ligger i en forstad til Denver. To svartkledde væpnede elever stormet skolen og drepte tolv medelever og en lærer før de tok sine egne liv.

Varsler i forkant
Siden den gang har skoleskytingene eskalert. 16. april 2007 blir 32 personer skutt på universitetet Virginia Tech i byen Blacksburg i Virginia. Gjerningsmannen Cho Seung-Hui (23) tok livet av seg etter at massakren var over. Da hadde han løsnet over 100 skudd.

Han varslet at noe skulle skje i forkant av massakren på skolens onlineforum.
- Jeg skal drepe noen i dag, skal han ha skrevet på forumet.
Han la også ut en avskjedsvideo.

Det samme gjorde også 18 år gamle Pekka-Eric Aurvinen før han gikk amok på Jokela skole 7. november i 2007. Han skjøt og drepte åtte medelever og lærere på skolen før han tok sitt eget liv.

La ut video på YouTube
Auvinens spillernavn på nettet, NaturalSelector89, er det samme som et av brukernavnene hans på YouTube, der han la ut videoer som varslet drapene på forhånd. Han figurerer på videosida også som Sturmgeist89, muligens tatt fra navnet på en karakter i krigsspillet «Medal of Honor».

23. september i fjor smeller det igjen på en ny finsk skole. Denne gang i Kauhajoki. 22 år gamle Matti Sari skjøt og drepte ni personer før han skjøt seg selv i hodet.

Mange drept i Tyskland
Også Tyskland har blitt rammet av flere skoleskytinger før dagens massakre i Stuttgart.
I februar 2002 skyter en utvist elev ved en handelsskole i Freising i Bayern tre personer på skolen og en lærer før han tar sitt eget liv.

To måneder senere begynner en mann å skyte på en skole i Erfurt etter å ha sagt at han ikke vil ta en matteprøve. 17 mennesker blir drept og gjerningsmannen tar sitt eget liv.

I november 2006 stormer en 18-åring sin tidligere skole i Emsdetten og skyter elleve personer før han tar sitt eget liv. Alle de sårede overlevde.

Kilde: NTB

JOKELA: En 18 år gammel gutt skjøt og drepte åtte medelever og lærere før han tok sitt eget liv. Foto: REUTERS/SCANPIX
JOKELA: En 18 år gammel gutt skjøt og drepte åtte medelever og lærere før han tok sitt eget liv. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer