ETTERFORSKER FORTSATT: 3. mai i år er det ti år siden den da tre år gamle Madeleine McCann forsvant fra Praia da Luz i Portugal. Video: NTB Scanpix / CNN Vis mer

Madeleine-saken

Ti år siden Madeleine (3) forsvant:
«Sporene er av stor interesse»

Etterforskningen pågår fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 3. mai 2017 er det nøyaktig 10 år siden den britiske jenta Madeleine McCann (3) forsvant sporløst fra et hotellrom på feriestedet Praia da Luz på Algarvekysten i Portugal.

Politiet som etterforsker forsvinninga sier ifølge Independent at de fortsatt har viktige spor de må komme til bunns i.

Visepolitimester Mark Rowley ved Metropolitan-politiet sier ifølge avisa at «sporene er av stor interesse for både dem og det portugisiske politiet, og verdt ytterligere etterforskning».

Aldri funnet

Madeleine forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten. Da moren skulle kontrollere leiligheten, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles befant seg i ferieleiligheten.

.
. Vis mer

Saken har fått voldsom omtale i britiske og internasjonale medier, og det har hersket full forvirring rundt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden. Det har kommet inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner, men Madeleine har aldri blitt funnet.

- En fryktelig markering av stjålet tid

Kate og Gerry har likevel aldri gitt opp håpet om finne datteren sin.

På den offisielle Facebook-siden «Official Find Madeleine Campaign», skriver foreldrene at de nå stålsetter seg for den vanskelige tiårs-markeringen.

- Ti år - det er ingen enkel måte å si det, beskrive det, akseptere det. Jeg husker da Madeleine først forsvant, jeg kunne ikke engang vurdere å tenke på år. Og nå er vi her. Madeleine, vår Madeleine, ti år. De fleste dagene er like. 3. mai 2017 - en ny dag. Men ti år, det er en fryktelig markering av stjålet tid, skriver Kate i innlegget på Facebook, som ble publisert mandag.

Håper mediene tar hensyn

Gir ikke opp: Foreldrene til Madeleine har aldri gitt opp håpet om å finne henne. Foto: Official Find Madeleine Campaign Facebook Page
Gir ikke opp: Foreldrene til Madeleine har aldri gitt opp håpet om å finne henne. Foto: Official Find Madeleine Campaign Facebook Page Vis mer

Foreldrene håper mediene vil ta hensyn til Madeleine og familien når de skriver om markeringen.

- Vi stålsetter oss for de neste par ukene. Det kommer sannsynligvis til å bli stressende og vondt med tanke på "gamle historier", feilinformasjon og løgner som vil dukke opp i avisene, sosiale medier og på TV. Vi kunne brukt all vår tid og energi på å forsvare oss selv ved å korrigere feilinformasjon og løgner, men da ville vi ikke hatt styrke igjen til å lete etter Madeleine, passe på våre andre barn og leve livet vårt. Selv om det tas lite hensyn til Gerry og meg, må man huske på hvilken påvirkning ubegrunnet og uberettiget negativitet vil kunne ha på våre andre barn - og selvfølgelig Madeleine, skriver Kate på Facebook-siden.

Saken etterforskes fortsatt

Videre skriver foreldrene at de er takknemlige for etterforskningen av saken som fortsatt pågår.

- Heldigvis pågår det en aktiv politietterforskning for å finne Madeleine, og for å stille den skyldige bortføreren til ansvar. Politiet har ingen nye opplysninger i saken som de ønsker å gå ut med på nåværende tidspunkt, opplyser foreldrene, som ønsker at politiet får jobbe i fred.

Gir aldri opp

Til slutt ønsker foreldrene å understreke at de aldri vil gi opp håpet om å finne Madeleine.

- Vi vil fortsette, prøve vårt beste, aldri gi opp, og gjøre det beste ut av livet vårt. Vi er svært takknemlige for kjærligheten og støtten vi har mottatt fra så mange gode mennesker det siste tiåret. Det har vært mange utfordringer underveis, men varmen og engasjementet vi har fått fra det "stille flertallet" har utvilsomt opprettholdt vår tro på menneskelig godhet. Og så lenge vi har den troen, vil det alltid være håp, avslutter foreldrene.

Eldre: Slik mente politiet at Madeleine McCann kunne se ut i 2012. Her er foreldrene Kate og Gerry McCann på en pressekonferanse i London i 2012. Foto: NTB scanpix
Eldre: Slik mente politiet at Madeleine McCann kunne se ut i 2012. Her er foreldrene Kate og Gerry McCann på en pressekonferanse i London i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer