Ti arrestert for å stå bak Omagh-bomben

Politiet i Nord-Irland har arrestert ti menn mistenkt for å ha forbindelse med bombeangrepet i Omagh i fjor. 29 mennesker ble drept i bombeangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mennene ble arrestert i flere forskjellige politiaksjoner. Ingen av de ti var i dag siktet for noen forbrytelse. Irske medier opplyste at mennene trolig er tilknyttet Det «virkelige» IRA, en utbrytergruppe fra IRA.

Det «virkelige» IRA var ansvarlig for den forferdelige bombeaksjonen i Omagh. 28 personer ble drept på stedet, mens over 200 ble skadd. En mann døde senere av skadene.

Trakk seg

Det «virkelige» IRA ønsket med aksjonen å ødelegge den pågående og skrøpelige fredsprosessen.

Men som følge av at den folkelige reaksjonen på bombeattentatet var så massivt fordømmende samtidig som sikkerhetstiltakene ble kraftig trappet opp, førte til at gruppen avblåste videre voldsaksjoner.

Det at den irske republikanske hær (IRA) deretter erklærte en våpenhvile, åpnet veien for inngåelse av fjorårets historiske fredsavtale.

Frist

Pro-britiske protestanter og irske, katolske nasjonalister har frist til 30. juni til å bekrefte fredsavtalen. Økende gatevold og fastlåste forhandlinger truer med å velte avtalen.

Storbritannias minister for Nord-Irland, Mo Mowlam, advarte begge sider søndag, og understreket at de raskt må løse gjenstående spørsmål.

- Begge parter må ta av sine skylapper, være villige til å ta risikoer og gå framover. Det vil ikke bli lett, men hvis vi ikke får løst gjenstående problemer, vil freden være truet, sa Mowlam i et intervju på BBC.

- Vi har ti dager. Vi kan lykkes hvis vi ønsker det, la han til.

Partenes motvilje mot å la seg avvæpne er en av de viktigste hindringene for varig fred i Nord-Irland.

(NTB-Reuters)