Ti barn fødes hvert år med usikkert kjønn

OSLO (NTB): Hvert år blir det født rundt ti barn med såkalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

usikkert kjønn her i landet. Det betyr at barnet er født med så store misdannelser av kjønnsorganene at man ikke kan si om det er gutt eller jente.

De aller fleste av disse barna blir gjennom kriurgiske inngrep valgt til jenter.

- Disse barna har blitt operert til jenter. Dette fordi det er mye vanskeligere å lage en guttetiss enn å lage en skjede, sier overlege Trond H. Diseth ved barne- og ungdomspsykiatrisk seksjon ved Rikshospitalet.

Inngrepet skjer innen to uker etter fødselen og kjønnet bestemmes etter vurdering av et tverrfaglig team ved Rikshospitalet ut fra kromosomer, kjønnskjertler og ytre kjønnsorganer.

Kjønnsnøytrale

I dag settes det store spørsmålstegn ved teorien om at vi er født kjønnsnøytrale.

Ifølge Diseth viser nye studier at kjønnet bestemmes i hjernen ut fra hormonelle påvirkninger i fosterlivet og ikke gjennom kirurgiske inngrep og oppdragelse. Diseth er nå igang med å gjøre systematiske undersøkelser der han skal følge barna over lang tid for å underbygge teorien om at barnets kjønn bestemmes før fødselen.

Beholde sjelen

På en konferanse om klinisk sexologi i Oslo torsdag understreket han den store utfordringen kirurgene her står overfor.

- Kirurgene må nå utvikle teknikker som gjør det mulig å gjøre disse barna til gutter, rett og slett for at de skal få beholde sin sjel, sa Diseth i sitt innlegg «Kan vi bestemme barns kjønn».

Han understreket at prosedyren fortsatt er at disse barna blir jenter.

- Utenlandske studier tyder på at mellom 30 og 50 prosent av barna som har fått sitt kjønn bestemt gjennom operasjon, får store kjønnsidentitetsproblemer og ikke finner seg til rette i sin egen kropp, sier Diseth.

Han viser samtidig til åtte kjente tilfeller på verdensbasis der barn som har fått kjønnet bestemt gjennom operasjon, er blitt reoperert senere i livet. Det mest kjente tilfelle er en gutt som ble reoperert som 14 åring. Denne operasjonen ble imidlertid kjent først 20 år senere.

++sv-je