DREPT: Ti barn ble forrige uke funnet døde og med manglende kroppsdeler i Njobe-distriktet i Tanzania. Politiet mener de ble drept fordi kroppsdelene brukes i «heksepraksis». Foto: NTB Scanpix
DREPT: Ti barn ble forrige uke funnet døde og med manglende kroppsdeler i Njobe-distriktet i Tanzania. Politiet mener de ble drept fordi kroppsdelene brukes i «heksepraksis». Foto: NTB ScanpixVis mer

Drept for kroppsdelene

Ti barn funnet lemlestet: - Drapene er koblet til «heksepraksis»

Såkalte heksedoktorer mener kroppsdelene bringer velstand og lykke.

Ti barn ble forrige uke funnet døde av politiet under en leteaksjon i Njombe-distriktet sørvest i Tanzania. De skal ha blitt kidnappet fra hjemmene sine i desember, og har vært savnet siden. Det melder CNN tirsdag.

Ifølge BBC, som meldte om saken allerede mandag, var det da seks barn som var funnet. De var alle mellom to og ni år gamle.

Da de fant dem, så politiet at både kjønnsorganer, ører og tenner var fjernet fra de døde kroppene. Noen manglet også andre lemmer.

Politiet har pågrepet en mistenkt gjerningsperson i saken, som er i nær slekt med tre av barna.

Dreier seg om overtro

Politiet er overbevist om at motivet bak drapene dreier seg om overtro. Enkelte såkalte heksedoktorer i regionen skal nemlig mene at spesifikke kroppsdeler bringer velstand og lykke.

Konstituert helseminister i Tanzania, Faustine Nduglile, støtter politiets teori.

- Drapene er koblet til «heksepraksis». Denne typen forbrytelser er en tydelig trend, der alternativmedisinere ber om disse kroppsdelene for penge-ritualer, sier han til CNN.

Han legger til at hans fokus framover vil være å øke kunnskapen hos de lokale alternativmedisinerne og befolkningen for å unngå at dette fortsetter.

Ikke albino-drap

Ministeren påpeker også at det ikke er snakk om drap på albinoer, som er utbredt i Tanzania. Albinisme er mangel på fargestoffet melanin i huden, håret og øynene.

Ifølge FNs høykommisjonær for menneskerettigheter ble 75 mennesker med albinisme drept i landet mellom 2000 og 2015. De mente også å se en økende trend der mennesker med albinisme blir drept for kroppsdelene.

- Vold og diskriminering mot mennesker med albinisme må stoppes. Myndighetene i Tanzania er nødt til å etterforske og rettsforfølge dem som står bak disse grusomme forbrytelsene, og styrke sikkerheten for mennesker med albinisme, sa høykommisjonær Zaid Ra'ad Al Hussein i en uttalelse.