Ti bud for et bedre Nav

Lanseres av SV på Manifest-konferansen i morgen.

MINDRE RAPPORTERING: Kirsti Bergstø, SV-representant og tidligere Nav-ansatt, ønsker seg mindre rapportering og mer faglighet i det norske velferdssystemet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
MINDRE RAPPORTERING: Kirsti Bergstø, SV-representant og tidligere Nav-ansatt, ønsker seg mindre rapportering og mer faglighet i det norske velferdssystemet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Verdens beste velferdssystem kan miste sin legitimitet og oppslutning, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV.

Hun er utdannet barnevernspedagog og jobbet som saksbehandler i Nav i 2009-11.

- Vi som vil velferdsstaten vel har et spesielt ansvar for å tenke konstruktivt. Høyresidens svar er å avvikle velferdstjenester framfor å styrke dem, sier Bergstø.

Rigide systemer SV-representanten mener mange Nav-ansatte føler seg kontrollert av rigide systemer.

- Rapportering på bekostning av faglighet, telling i stedet for tillit.

- Jeg jobbet i Nav da målekortene ble innført, de som gir kontorene røde, grønne og gule lys ut fra hvordan man håndterer saksmengden på sitt kontor, sier Bergstø.

Nederst i bunken - Min første tanke var at den måten å måle på passet ikke inn i hverdagen vår, kvalitetskrav er viktig, men målekortene var ikke et godt instrument.

- Den formen for målekort sier bare noe om antall saker, men ikke noe om kvaliteten på hjelpen du gir.

- Hvis målet er å løse flest mulig saker, for å oppfylle målkravet, blir det vanskelige sakene lett liggende nederst i bunken, sier Kirsti Bergstø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer