Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti dager med kaos

7. november gikk USAs velgere til stemmeurnene. I dag, ti dager seinere, har det uavklarte valget endt opp i en bitter politisk strid sauset inn i en sjø av søksmål. Først i morgen får vi et resultat - kanskje. Les om de ti dagene som sjokkerte verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søksmål og motsøksmål helt til høyesterett over hull i papirlapper, påstått diskriminering og krav om at talte stemmer skal telle med. Det høres ut som et dårlig manus til Ally McBeal, men det er altså status for presidentvalget i verdens eneste supermakt, USA - også kjent som «the land of the lawsuit».

Årets valgkamp har vært tidenes dyreste. De samlede utgiftene til valgkamp for kandidatene til presidentembedet og valgbare seter i kongressen, har vært på nærmere 30 milliarder kroner. Allikevel holdt 100 millioner velgere seg hjemme, Kongressen er nesten delt på midten, og det er fortsatt ikke klart hvem som overtar i Det hvite hus 20. januar neste år.

Presidentvalget har endt i et uoversiktlig kaos de færreste fortsatt har oversikten over. Her er hva som har skjedd, dag for dag:

7. november: Mediene taper valget. Amerikanerne går til stemmeurnene. Da mediene utpå kvelden utroper Gore til vinner av Florida tror mange det går mot demokratisk seier. Men utrolig nok kom CNN og andre nyhetsmedier med sin vinnerprognose før stemmelokalene stengte i den vestlige delen av Florida, «The Panhandle» (steikepannehåndtaket), der republikanerne har et kraftig fotfeste. CNN og de andre tv-kanalene kaller tilbake prognosen, kampen om delstatens 25 nøkkelstemmer er ikke avgjort.

8. november: Den første omtellingen. Etterhvert som de fleste statene er avgjort blir det klart at det er Florida som avgjør. Kl 02.15 lokal tid utroper CNN Bush som vinner av Florida, og dermed som vinner av presidentvalget. Al Gore ringer et kvarter seinere og gratulerer Bush med seieren. En time seinere ringer han tilbake og trekker gratulasjonen. De siste tallene fra Florida viser at Bush sin ledelse har minsket dramatisk, og Al Gore slipper å holde sin ferdigskrevne tapertale. Nettverkene kaller etter bare 40 minutter tilbake sin kåring av Bush som vinneren av valget. - Vi har ikke bare egg i fjeset, vi har en hel omelett, sier den ankerkjente tv-reporteren Tom Brokaw.

Siden stemmetallet er så jevnt, forskjellen mellom kandidatene er under 0,5 prosent av stemmene, blir det automatisk satt i gang en omtelling. Det blir klart at forskjellen er så liten at valget kan avgjøres av stemmer sendt inn fra utlandet. Gore kollapser etter å ha holdt det gående med valgkampinnspurt og valgnatt i 50 timer sammenhengende.

Det begynner å lukte advokatmat da det blir klart at 19 000 stemmer er forkastet i valgkretsen Palm Beach i Florida. Mange velgere klager over en forvirrende stemmeseddel, og det viser seg at høyrepopulisten Pat Buchanan har fått påfallende mange stemmer i noe som ellers er en meget liberal valgkrets. I all stillhet sender demokratene inn egne spesialteam for å dokumentere stemmefeil og forberede søksmål.

9. november: Bråket begynner. Gore krever manuell omtelling i fire fylker. Retten nekter Palm Beach å sende inn sine foreløpige stemmetall.

10. november: Bush vinner igjen. Nyhetsbyrået Assoaciated Press ringer rundt til samtlige 67 valgdistrikt, etter at alle har talt på nytt. Omtellingen viser at Bush sin ledelse har skrumpet inn til 327 stemmer. Utenlandsstemmene er fortsatt ikke inne. Fristen for stemmer som kommer via post går først ut om en uke. Demokratene varsler flere søksmål, seks i forbindelse med stemmerotet i Palm Beach, og to i forbindelse med påstått rasediskriminering under valget i Tallahasse, Floridas hovedstad. - Alle som tror at det finnes en rask løsning på den situasjonen som er oppstått, hengir seg til ønsketenkning, sier Bruce Rogow, en av Floridas fremste valgeksperter.

11. november. Bush vinner New Mexico. En nyopptelling i New Mexico viser at det er Bush, og ikke Gore, som vinner delstatens fem valgmenn. Disse er allikevel for få til å kunne avgjøre valget.

12. november. Bush går til retten. Valgstyret i Palm Beach vedtar med to mot en stemme å begynne med omtelling for hånd. I Volusia fylke begynner en omtelling for hånd av 184 000 stemmer. Bush blir førstemann som går til retten da han krever at håndtellingen stanses i Florida. To forhåndsstemmer til Bush dukker opp i postkassa til en familie på Fyn i Danmark.

13. november. Gore går til retten. Dommer Donald Middlebrooks nekter å stanse den manuelle omtellingen. Delstatsminister Katherine Harris gjør det klart at hun ikke vil godta stemmer som er kommet inn etter fristen 14. november. Denne fristen gjelder ikke utenlandsstemmer og forhåndsstemmer. Gores utsending i Florida, tidligere utenriksminister Warren Christopher, varsler søksmål mot Harris' avgjørelse.

14. november. Forspranget glipper. Bushs mikroskopiske ledelse krymper enda mer når omtellingen fra Volusia kommer inn. Den gir Gore 98 nye stemmer, og forskjellen mellom kandidatene er nå på under 300 stemmer. En dommer opprettholder avgjørelsen om å stanse opptellingen kl. 17.00. Valgstyret i Palm Beach stanser den manuelle opptellingen, for så å gjennoppta den en halv time før fristen går ut.

En dommer begynner høringen om utformingen av valgseddelen i Palm Beach, som skal ha forvirret mange velgere. Fem dommere har allerede sagt i fra seg saken. Dade fylke begynner en manuell opptelling av en prosent av stemmene.

15. november. Totalt kaos. Kl. 14.00 går dødlinjen ut for valgkretser for å sende inn begrunnelse for å gjennomføre håndtelling. Delstatsminister Harris' ber Floridas høyesterett stanse håndtellingene, men uten hell. Broward fylke begynner å håndtelle samtlige stemmer. Sent på kvelden slår Harrris fast at håndtellingene ikke vil regnes med når valgresultatet skal avgjøres lørdag. Gore-leiren trekker straks beslutningen inn for retten.

16. november. Objection, your honor! En føderal ankedomstol i Atlanta begynner behandlingen av en anke fra Bush på et avslag i en føderal domstol der han krevde at håndtellingen i Florida skulle stanses. Demokratene går til motsøksmål. Floridas høyesterett bestemmer at håndtellingen kan fortsette i Palm Beach.

Timeplanen framover:

17. november. Fristen går ut. I dag går fristen for forhåndsstemmer og utenlandstemmer ut. Opptellingen av disse begynner i de 67 valgkretsene så snart posten er i hus. Utenlandsstemmer kommer ofte fra militært personell, som gjerne stemmer republikansk, mens i Flordia er det også mange utenlandsstemmer fra jøder som er i Israel. Disse stemmer ofte på demokratene. Det skal også gjennomføres en rettshøring for å se på de konstitusjonelle sidene ved et mulig nyvalg i Palm Beach.

Den føderale ankedomstolen i Atlanta behandler fortsatt Bushs krav om å stanse omtellingene for hånd, men skal også ta opp en sak anlagt av tre Bush-velgere som på sin side krever omtelling for hånd i sine valgdistrikter.

I Floridas hovedstad Tallahassee skal dommer Terry Lewis vurdere et krav fra demokratene om å pålegge delstatsminister Harris å ta med stemmene fra den manuelle omtellingen i sluttresultatet.

- Dette er ikke telling, det er manipulasjon, sier Bushs visepresidentkandidat Dick Cheney.

18. november. Vinneren velges? Etter planen skal valgetresultatet i Florida formelt avklares i morgen.

18. desember. Valgmennene møtes. Valgmennene møtes i hovedstaden i hver delstat for å velge USAs nye president. Hvis resultatet i Florida ikke er klart, kan i teorien de resterende valgmennene velge Gore. Han har 262 valgmannsstemmer mot Bushs 245. Tolkningen av dette resultatet vil være opp til Kongressen.

6. januar. Valgmannsstemmene telles. Kongresen teller valgmannstemmene. Denne datoen kan skifte.

20. januar. Insettelsesdagen. Den nye presidenten avlegger eden i Washington.

PRESIDENT I 60 MINUTTER: Kl. 2.30 den n8. november ringer Gore til Bush og gratulerer han med seieren. En time seinere ringer han og trekker tilbake gratulasjonen.
TELLER FORTSATT: Valgmedarbeiderne i Florida teller fortsatt. I morgen skal vinneren etter planen kåres.
KAOSETS KJERNE: Den spesielle valgseddelen i Palm Beach var ment å skulle være lettere å bruke for fylkets mange svaksynte eldre, men var så forvirrende at flere tusen velgere kan ha stemt feil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!