«Dødskøen» på Mount Everest:

Ti døde på ei uke

Dødstallene på verdens høyeste fjell stiger. Håkon William Skog Erlandsen forteller om en person som frøs ihjel utenfor sitt eget telt.

DØDSFALL: Hele ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lørdag landet to nordmenn som nådde toppen 16. mai på Oslo Lufthavn. De ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Ifølge AFP har ytterligere to personer omkommet på Mount Everest denne uka.

Totalt ti personer har på ei uke mistet livet i forsøket på å nå toppen av verdens høyeste fjell.

Britiske Robin Haynes Fisher (41) døde lørdag i den såkalte «dødssona» som er kjent for å ha svært lavt oksygennivå, skriver Reuters. Han var på vei ned fra fjellet da han trolig ble rammet av høydesyke og kollapset.

Den irske klatreren Kevin Hynes omkom fredag på den tibetanske siden av fjellet.

56-åringen døde i teltet sitt i 7000 meters høyde, melder BBC. Han snudde på 8600 meters høyde fordi han ikke følte seg vel. Hynes etterlater seg kone og to barn.

Enorme køer

The Guardian har tidligere skrevet om at flere av dødsfallene den siste uka knyttes til enorme og timelange køer på vei opp til toppen.

I «dødskøen» risikerer klatrerne å få høydesyke og å fryse i hjel.

Totalt har 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fått tillatelse til å bestige gigantfjellet under årets klatresesong i april og mai. Dette har medført kø på vei opp til toppen.

Noe av køen skyldes også at tre mennesker den siste tida har mistet livet i den såkalte «dødssona» på vei opp på toppen til Mount Everest – som ligger over 8000-metersmerket på fjellet.

ENORM KØ: Flere personer har mistet livet på Mount Everest den siste uka. Lange køer på vei til toppen får skylda. Foto: AFP
ENORM KØ: Flere personer har mistet livet på Mount Everest den siste uka. Lange køer på vei til toppen får skylda. Foto: AFP Vis mer

- Risiko

Dagbladet møter Thomas Lone og Håkon William Skog Erlandsen idet de lander på Gardermoen lørdag morgen. 16. mai nådde de toppen av verdens høyeste fjell. De forklarer at lufta der oppe er ekstrem.

- De fleste dødsfallene skjer på veien ned. Det har vært en del dødsfall som vi har vitnet nært, sier Erlandsen.

Han forteller om en helt spesiell opplevelse.

- De fikk reddet to personer ned. Men han ene frøs ihjel utenfor sitt eget telt rett bortenfor vårt telt. Den beskjeden fikk vi. Det er noe med å se en ekspedisjonsleder som akkurat har vitnet en person dø. Det er et uttrykk som er iskaldt og emosjonelt på samme tid.

NÅDDE TOPPEN: 16. mai nådde Thomas Lone (t.v.) og Håkon William Skog Erlandsen toppen av verdens høyeste fjell. Foto: Privat
NÅDDE TOPPEN: 16. mai nådde Thomas Lone (t.v.) og Håkon William Skog Erlandsen toppen av verdens høyeste fjell. Foto: Privat Vis mer

De to forteller at de forberedte seg godt til turen, og at de har veldig respekt for fjellet. De innrømmer imidlertid at det er en risiko å gå opp til toppen.

- Det er en risiko vi er forberedt på. Det er ikke verdt å bli liggende der for å nå toppen. Du må være forberedt, sier Lone.

Se hele intervjuet med de to klatrerne øverst i saken.

Kollapset

En amerikansk mann er blant dem som har omkommet på fjellet denne uka. Donald Lynn Cash (54) fra Utah kollapset da han tok bilder på toppen, og døde da han ble fraktet ned av lokale sherpaer, skriver The Guardian.

Cash etterlot seg kone og fire barn, og døde da han fullførte drømmen om å bestige The seven summits (de høyeste fjelltoppene på hvert av de sju kontinenter), skriver hans datter på Facebook.

Indiske Anjali Kulkarni (54) og Kalpana Das (49) døde under liknende omstendigheter, skriver the Katmandu Post. Også Nihal Ashpak Bagwan (27) har omkommet på fjellet denne uka.

- Bagwan døde av dehydrering og utmattelse etter å ha blitt fanget i en kø av klatrere, sier Keshab Paudel i Peak Promotion til Reuters.

En guide fra Nepal og en person som tilhørte et følge fra Sveits er blant de døde.

«Evig gravplass»

Nesten 300 mennesker har mistet livet på verdens høyeste fjell. Mount Everest blir omtalt som en evig gravplass fordi kroppene blir liggende. De fleste ligger ved «dødssona» – de siste 400 meterne mot toppen.

Å berge og fjerne de døde kroppene fra de høyere punktene på fjellet er både dyrt, vanskelig og potensielt livsfarlig.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

I tillegg til at det ligger flere døde kropper på det 8848 meter høye fjellet, flyter det også med søppel. Av nyhetsbyrået AP ble Mount Everest omtalt som «verdens høyeste søppelfylling» på grunn av at turismen har ført til at det legges igjen store mengder søppel hvert år.

Selv om mange har mistet livet på vei opp fjellsiden, har mer enn 4800 personer nådd toppen.