Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti dødsfall på grunn av omorganisering

Ansatte ved Oslo universitetssykehus har innrapportert ti dødsfall etter sammenslåingen.

Ansatte ved Oslo universitetssykehus har meldt fra om ti dødsfall som kan skyldes omorganiseringen og kapasitetsproblemer etter sammenslåingen. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
Ansatte ved Oslo universitetssykehus har meldt fra om ti dødsfall som kan skyldes omorganiseringen og kapasitetsproblemer etter sammenslåingen. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt helsepersonell har plikt til å melde fra om plutselige, uventede og alvorlige hendelser. I løpet av hele 2011 og første halvdel av 2012 kom det inn 298 avviksmeldinger, der 52 hendelser var direkte knyttet til organisering og kapasitet, og ti av disse dreide seg om dødsfall, skriver VG.

- Umulig oppgave Alle avviksmeldinger om dødsfall på grunn av dårlig organisering stammer fra etter høsten 2010, etter at flytteprosessen med pasienter og funksjoner mellom de forskjellige sykehusene i Oslo var kommet i gang.

- Organisering og kapasitet var tidligere ikke en problemstilling i avviksmeldingene fra de ansatte, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, som beskriver omorganiseringen som «en risikosport».

- Å gjennomføre norgeshistoriens største omorganisering i helsesektoren med en beskjeden økonomisk buffer, manglende infrastruktur og et oppsplittet IKT-system, samtidig som man skal holde budsjettene og produksjonen oppe, er en nesten umulig oppgave, mener han.

Ikke alarmerende Styreleder i Oslo universitetssykehus, Stener Kvinnsland, mener avviksmeldingene ikke er alarmerende.

- Vi setter ikke i gang omorganiseringer som øker sjansen for å dø på sykehus. Vi gjør alt for at det ikke skal være tilfelle, sier Kvinnsland.

Statens helsetilsyn gransker i tillegg ett dødsfall for å avdekke om det skyldes omorganiseringen. Dette kommer i tillegg til de ti som ansatte har rapportert.

(NTB)