Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti dømt for seriemord

Minst 340 kvinner er drept ved Ciudad Juarez i Mexico. Men ikke alle tror det var morderne som ble dømt i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst hundre av kvinnene ser ut til å være drept etter samme mønster. De var unge og slanke, og ble voldtatt, kvalt og dumpet i øde områder utenfor byen.

Alma Chavira var den første kvinnen som ble drept. Hun ble funnet voldtatt og kvalt i ørkenen i 23. januar 1993. To dager seinere ble neste offer, Angela Luna Villalobos, funnet.

Gjennomsnittsalderen til ofrene er 16 år. Den yngste jenta som er funnet var bare fem.

Hvor mange som er drept fram til nå, er det ingen som har fullstendig oversikt over. Myndighetene sier det er 340 ofre.

Menneske-rettighetsorganisasjoner sier tallet er langt høyere.

Fant nytt lik

Torsdag ble ti medlemmer av to kriminelle gjenger dømt til mellom 24 og 113 års fengsel for å ha drept tolv av kvinnene.

Men få tror at det virkelig var gjerningsmennene som ble dømt. Flere av dem satt i varetekt i åtte år før saken kom opp, og seinest i juli ble nok et kvinnelik funnet.

SØRGER: Slektningene til mange av de drepte kvinnene masjerte i byens gater i november 2003. De vil ha et svar som de kan tro på. Foto: Scanpix/EPA
SØRGER: Slektningene til mange av de drepte kvinnene masjerte i byens gater i november 2003. De vil ha et svar som de kan tro på. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

- Dette virker mer som et politisk trekk enn et virkelig forsøk på å stanse drapsmennene. For det blir fortsatt drept kvinner her, sier Marisela Ortiz fra gruppa «Bring Our Daughters Back Home».

Kritisk

Domfellelsene kom rett etter at delstaten Chihuahua fikk ny politisk ledelse, og mange tror dommen mot de ti gjengmedlemmene bare er et forsøk på å gjenoppbygge myndighetenes tillit hos folket.

- Hvis myndighetene var sikre på at disse mennene sto bak, hvorfor tok det åtte år å domfelle dem, sier Esther Chavez Cano ved krisesenteret for voldtatte og mishandlede kvinner i Juarez til nyhetsbyrået AP.

- Jeg frykter at myndighetene kommer til å si at saken er oppklart, mens det fortsatt er så mange hull i etterforskningen.

Tortur

Pårørende har klaget over at politiet har gjort en dårlig jobb, og sier at bruken av tortur mot mistenkte kan ha ført til uriktige tilståelser, slik at de virkelige gjerningsmennene fortsatt er på frifot.

Maria Elena Chavez Caldera (16) ble drept i 2000. Moren hennes tror ikke datterens drapsmenn er tatt.

- Hvordan kan vi stole på at dette er de virkelige morderne når myndighetene har løyet til oss så mange ganger, spør Julia Caldera.

Domfellelsene kommer tre måneder etter at bussjåføren Victor Garcia Uribe ble dømt til 50 års fengsel for drap på åtte kvinner i samme område.

Fra før er Abdel Latif Sharif dømt til 20 års fengsel for noen av de tidligste drapene.

DRAPENE FORTSETTER: Denne kvinnen ble funnet 10. oktober 2003. Politiet fant enda et kvinnelik i sommer.
DREPT: 70 hodeskaller fra drepte kvinner oppbevares hos rettsmedisinsk institutt i Chihuahua.
MINNES: Det er plantet kors for mange av de drepte.
KRITISK: Julia Caldera mistet sin 16 år gamle datter. Hun stoler ikke på myndighetene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media