Ti drept i attentat i Beirut

Kjent politiker og sønnen blant ofrene. Syria står bak, sier minister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anti-syriske politikeren  og tidligere statsadvokaten Walid Eido (65), hans sønn, to livvakter og seks andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i dag. 

Ett av regjeringsmedlemmene i Libanon hevdet i kveld at dette var en syriskinspirert aksjon etter mønster av flere attentater de siste årene mot framtredende antisyriske og vestligorienterte politikere.

- Dette er Syrias forsøk på å oppløse parlamentsflertallet, sa Libanons telekommunikasjonsminister Marwan Hamadeh rette etter eksplosjonen, ifølge NRK.

Eido var medlem av den libanesiske nasjonalforsamlingen. Han ble drept i en kraftig eksplosjon som skjedde i en trang gate  i nærheten av en fornøyelsespark og en militærklubb langs sjøsiden i den vestlige delen av den libanesiske hovedstaden.

Elleve mennesker ble såret i eksplosjonen, ifølge libanesiske sikkerhetskilder.

Menneskedeler og bloddammer lå igjen på bakken mens hjelpearbeidere gjorde sitt beste for å frakte bort de skadde og døde. Forbipasserende måtte behandles for sjokk, ifølge AFPs korrespondent på stedet. Rutene i bygningene rundt åstedet ble knust i den kraftige eksplosjonen.

Sjette bombe på fire uker

Onsdagens eksplosjon i Beirut er den sjette i hovedstadsområdet på mindre enn fire uker. To mennesker er blitt drept i de fem foregående bombeangrepene. Medlemmer fra koalisjonsregjeringen har anklaget Syria for å stå bak de siste aksjonene.

 TI DREPT : Ti mennesker ble drept da en bombe ødela flere biler i en trang i bydelen Manara
ved Beiruts kystlinje i ettermiddag. Parlamentsmedlem og justispolitikerm Walid Eido (65) er blant de drepte. Han er den sjuende sentrale antisyriske politikeren som har blit drept de to siste årene.
TI DREPT : Ti mennesker ble drept da en bombe ødela flere biler i en trang i bydelen Manara ved Beiruts kystlinje i ettermiddag. Parlamentsmedlem og justispolitikerm Walid Eido (65) er blant de drepte. Han er den sjuende sentrale antisyriske politikeren som har blit drept de to siste årene. Vis mer

Etter at tidligere statsminister Rafik al-Hariri ble drept i februar 2005, har Libanon opplevd en rekke drap på kjente anti-syriske politikere. Eido er det tredje parlamentsmedlemmet som er drept i bilbombeaksjoner de siste to årene.

I november i fjor ble den kjente anti-syriske industriministeren Pierre Gemayel skutt ned og drept i den kristne bydelen i Beirut.

Det hvite hus var raskt ute med å fordømme aksjonen.

- USA beklager det siste angrepet i Beirut som førte til at det respekterte parlamentsmedlemmet Walid Eido og hans sønn døde, uttalte talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, Gordon Johndroe. (NTB - Reuters).

RUINER: Slik ser nærmeste bygning ut etter at en bilbombe gikk av og drepte ti mennesker i en trang gate i bydelen Manara i Beirut i ettermiddag.
DEN SJUENDE PÅ TO ÅR: Walid Eido (65) er den sjuende, sentrale antisyriske politikeren i Libanon som er drept de siste to årene.