Ti drept i av Irak-bombe

Tre politimenn og sju sivile drept i Haditha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker etter at den nye regjeringen overtok makten i Irak, fortsetter voldshandlingene i landet. Torsdag ble tre politimenn og sju sivile drept i en bombeeksplosjon i byen Haditha.

Landets nye statsminister Iyad Allawi sier han har utarbeidet en plan for å ta knekken på «terroristgruppene» som står bak voldsaksjonene.

Torsdagens bombe var plassert i en bil, og eksploderte i nærheten av den viktigste politistasjonen i Haditha, som ligger nordvest for hovedstaden Bagdad. Også en bank, flere butikker og en bygning som brukes av de lokale myndighetene, fikk skader i eksplosjonen.

40 personer ble såret i angrepet, ifølge direktøren på sykehuset i Haditha.

Dagen før ble 11 mennesker drept og 30 såret i det første selvmordsangrepet i Bagdad siden maktovertakelsen 28. juni. Samtidig ble guvernøren i byen Mosul i Nord-Irak skutt og drept av væpnede menn som angrep bilen hans.

Statsminister Allawi presenterte torsdag planer om å tilintetgjøre terroristgruppene som står bak aksjonene mot politimenn og sivile.

Politiet klarte noen timer tidligere å avverge en aksjon mot en oljerørledning i Sør-Irak, men samtidig ble det meldt om andre sabotasjeaksjoner mot rørledninger både sør og nord i landet.

Statsministeren sa på en pressekonferanse i Bagdad at et nytt sikkerhetsdirektorat skal få ansvaret for å tilintetgjøre de væpnede gruppene. Hundrevis av irakere er blitt drept i bombeaksjoner og væpnede angrep de siste månedene.

I forrige uke innførte den nye regjeringen en rekke tiltak som blant annet gir myndighetene anledning til å innføre unntakstilstand i deler av landet.

I den nordirakiske byen Kirkuk ble fire familiemedlemmer, deriblant tre barn, drept i et rakettangrep natt til torsdag, ifølge politiet.

For å slippe unna den intense varmen, hadde familien lagt seg til å sove på taket av huset hvor de bor, da det ble truffet av en rakett.

TV-bilder viste blodpøler på taket hvor raketten hadde eksplodert, i et kurdisk område i utkanten av Kirkuk. To familiemedlemmer overlevde, men ble såret i angrepet.

- Vi vet ikke hvor raketten ble avfyrt fra, eller hva det egentlige målet var, sier polititjenestemannen Kamaran Ahmed.

I byen Kerbala sør for Bagdad ble to personer drept da en bombe eksploderte i bilen deres. Bomben gikk av bare 500 meter fra en bulgarsk militærforlegning, men ingen bulgarere kom til skade.

Statsminister Iyad Allawi opplyste torsdag at han neste uke skal legge ut på en rundreise i Midtøsten for «å åpne et nytt kapittel» i forholdet til nabolandene.

Det er første gang den nye irakiske statsministeren foretar en slik rundreise.

Allawi skal besøke Jordan, Egypt, Syria og Kuwait og han har også planer om å besøke Iran, Pakistan og land i Europa.

I Kairo skal han møte representanter for flere land i Midtøsten neste onsdag.

(NTB)

<B>VRAKRESTENE: Kjøretøyet står ved en politistasjon i den østirakiske byen.