Ti drept i Kashmir

Ti mennesker ble drept og 18 såret under voldshandlinger i den indiske delstaten Kashmir i helgen, opplyser talsmenn for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16 politifolk ble såret da militante muslimer kastet en granat mot en politipatrulje i Kupwara, nord for delstatens sommerhovedstad Srinagar lørdag.

Fredag kveld ble to indiske soldater drept og to såret da opprørerne utløste en mine nord i delstaten.

Lørdag morgen skjøt indiske soldater ned og drepte en kommandant i den militante muslimske gruppen Lashkar-e-Taiba, som har sin base i nabolandet Pakistan.

Sju andre, blant dem tre militante muslimer og to indiske regjeringssoldater er drept under andre sammenstøt siden fredag.

Pakistan-støttet

Pakistans militære leder, general Pervez Musharaf, lovet tidligere i uken fortsatt støtte til det muslimske opprøret i den indiske delen av Kashmir, som siden 1980-tallet har kostet minst 34 000 mennesker livet.

Kashmir var et selvstendig fyrstedømme da den britiske kolonien India ble delt i to i 1947, og det muslimske Pakistan og det hindu-dominerte India fikk selvstendighet. Befolkningen var i hovedsak muslimer, men fordi maharjaen Hari Singh var hindu valgte han å knytte området til India.

Forhandlinger i FN-regi førte i 1948 til at Kashmir ble delt. India kontrollerer to tredeler, mens Pakistan kontrollerer resten. Ifølge avtalen skal det holdes folkeavstemning om Kashmirs framtid, men India har i alle år motsatt seg dette.

Både i 1965 og 1971 utløste Kashmir-konflikten full krig mellom India og Pakistan, og det er til stadighet trefninger mellom de to lands styrker i de høytliggende grenseområdene.

Mot slutten av 1980-tallet innledet muslimske grupper, noen av dem støttet av Pakistan, en væpnet kamp mot det indiske nærværet.

Nådeløs jakt

India har i dag nærmere 700 000 soldater og politifolk i delstaten de kaller Jammu og Kashmir, og disse driver en nådeløs jakt på de muslimske opprørerne og deres antatte støttespillere. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner er overgrepene mot sivilbefolkningen massive.

De muslimske opprørerne, som er organisert i over ti ulike grupper, er splittet i synet på hvordan konflikten skal løses. Noen ønsker uavhengighet for Kashmir, mens andre ønsker at hele området skal innlemmes i Pakistan.

India nekter å innlede fredsforhandlinger med muslimene, før Pakistan stanser sin støtte til det væpnede opprøret.

Pakistan hevder på sin side at det bare dreier seg om politisk, moralsk og diplomatisk støtte, og striden mellom de to atommaktene synes fastlåst.

(NTB)