Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti drept i katastrofe-ras

Ti mennesker er funnet omkommet etter at et voldsomt snøskred rammet en hytteby i de franske Alpene i kveld. 10-20 nordmenn befinner seg i området men skal ikke være skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En seks meter høy vegg av snø feide ned over hyttebyen og slo minst 17 hytter til pinneved. Onsdag formiddag hadde redningsmannskapene gravd ut ti omkomne, blant dem fire barn, men det ble fortsatt lett etter to andre.

17 andre mennesker ble skadet, de fleste med sjokkskader, etter tirsdagens skred. Minst en person ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Over 200 redningsarbeidere måtte gå på ski opp til landsbyene fordi veiene var sperret av snø. De fikk etterpå fram bulldozere. Redningsmannskapene gravde fram rundt 20 mennesker, og lette onsdag frenetisk etter flere overlevende, etter det største snøskredet i området noen gang.

Snøskredet raste ned en fjellside og krysset en elv før det begravde hyttene i landsbyen Tour i Mont Blanc-området.

I annet sted i nærheten ble to mennesker begravd da et snøskred la seg over en parkeringsplass, men de ble raskt gravd fram av forbipasserende.

Store snøproblemer

Det kraftige snøværet har skapt problemer i store deler av Alpene. Sveitsiske myndigheter har evakuert hundrevis av mennesker fra høytliggende områder, på grunn av faren for snøskred. En lang rekke veier har blitt sperret av snøen, blant dem veien over Sankt Gotthard-passet.

Et annet snøskred sperret jernbaneforbindelsen til Sveits, og snø sperret også inngangen til Mont Blanc-tunnelen mellom Chamonix og Italia.

Lenger mot nord sporet lokomotivet på Paris-Venezia toget av i Besancon-regionen, og 760 passasjerer måtte evakueres med busser.

På Mulhouse-flyplassen ved Basel måtte to tredeler av alle avganger avlyses eller omdirigeres. Hovedflyplassen ved Zürich ble nærmest lammet av snø. I de sveitsiske alpene falt det mellom 80 og 100 centimeter snø.

Turister innesperret

Det kraftige snøfallet har isolert mange store turiststeder i Alpene. Østerrikske myndigheter forsøkte onsdag å fly inn forsyninger til rundt 25.000 turister i vestlige deler av landet, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Star Tour har i øyeblikket om lag 450 norske turister i Alpene, de fleste av dem i St. Anton og Ischgl i Østerrike. Ingen av dem har vært utsatt for noe under snøværet, opplyser assisterende direktør Frode Hansen til NTB.

En norsk gruppe som lørdag skulle reise fra Ischgl, kom tirsdag tre døgn forsinket til Norge fordi myndighetene i Østerrike ikke turde åpne veien fra landsbyen fram til flyplassen i Innsbruck på grunn av rasfare. Fra et annet populært reisemål, St. Anton, går det tog, slik at der har det ikke vært forsinkelser.

Heller ikke de 300-400 norske turistene som STS Alpereiser har i Alpene har vært utsatt for ubehadeligheter på grunn av snøværet. De fleste av reiseselskapets turister bor i den italienske del av Alpene. Men 10-20 personer fra Oslo er for tiden i Chamonix i Frankrike.

(NTB-AFP-DPA)

PINNEVED: Hytter og biler ble fullstendig knust av det enorme snøraset.
REDNINGSAKSJON: Letemannskaper og frivillige leter fortsatt etter overlevende i rasområdet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media