Ti edsvorne kvinner og menn

Tolv vanlige mennesker som bestemmer om Viggo Kristiansen skal dømmes eller frikjennes for barnedrapene i Baneheia. Slik jobber juryen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka ti i formiddag kom førstelagmann Asbjørn Nes Hansen og de to andre fagdommerne inn i sal 1 i Arendal tinghus. Siden dette er en ankesak i lagmannsretten, og strafferammen er over seks års fengsel, er det jury i lagretten. Juryen skal bare vurdere skyldspørsmålet i saken mot Viggo Kristiansen, siden Jan Helge Andersen har vedtatt dommen. Påtalemyndigheten anket imidlertid straffen på 17 år, og det skal retten ta stilling til etter at juryen har bestemt om Kristiansen er skyldig eller ikke.

Ingen av jurymedlemmene skal være medlemmer av Statsråd, embetsmenn i dømmende stilling, tjenestemenn ved påtalemyndigheten, politiet og fengslene, prester i statskirka, forstandere i registrerte trossamfunn eller praktiserende advokater.

De er heller ikke dømt til betinget fengsel de siste fem år, eller idømt ubetinget straff de siste ti år.

Seks blir fjernet

I utgangspunktet er det valgt ut 18 jurymedlemmer. Både aktor og forsvarerne kan velge bort jurymedlemmer, til det gjenstår ti mennesker. I retten i dag ble en kvinne som jobber sammen med et av vitnene erklært inhabil. Etter det ble fem jurymedlemmer fjernet ved hjelp av loddtrekning, mens to ble satt opp som varamedlemmer. Når retten blir satt, skal det helst være fem menn og fem kvinner i juryen. De velger selv en ordfører blant seg.

Deretter informerer førstelagmann Asbjørn Nes Hansen juryen i Baneheia-saken om ansvaret og oppgavene juryene har. De får klar beskjed om at de ikke skal snakke om saken med noen.

Jurymedlemmene har plikt til etter beste evne å dømme etter loven og utfra bevisene i saken. Det er de nødt til å forsikre retten om før de gjør tjeneste.

De har lov til å stille spørsmål til vitnene, men bør gjøre det gjennom førstelagmann Asbjørn Nes Hansen.

Bestemmer selv

Etter at alle parter har kommet med sine forklaringer, og alle mulige og interessante sider av saken er belyst, er det juryens oppgave å bestemme om Viggo Kristiansen er skyldige eller uskyldige.

De ti jurymedlemmene får en rettsbelæring før de trekker seg tilbake. Nes Hansen vil da ta stilling til spørsmål som kan være avgjørende i saken, men det er bare til rettledning. De ti jurymedlemmene bestemmer selv hva de vil vektlegge, og hvordan de vil dømme.

Sju må svare ja

Juryen trekker seg tilbake i enerom, og stemmer «ja» eller «nei» på skyldspørsmålet. De stemmer i nummerorden, men ordføreren stemmer sist.

Minst sju av ti jurymedlemmer må svare ja på skyldspørmålet for at Kristiansen skal bli funnet skyldige. Hvis ikke, blir han frifunnet.

Når lagretten er tilbake i rettssalen, leser ordføreren opp spørsmålene og lagrettens svar. Rådslagningen og stemmegivningen er hemmelig. Juryen gir ikke noen begrunnelse for sine svar.

Fagdommerne kan sette juryens kjennelse til side, men det skjer svært sjelden.

Ikke straff

J uryen har bare tatt stilling til om Viggo Kristiansen er skyldige eller ikke. De har ikke utmålt noen straff. Hvis Kristiansen blir funnet skyldig, skal fagdommerne, juryens ordfører og tre andre jurymedlemmer, sammen bestemme straffen hans. De skal uansett bestemme straffen til Jan Helge Andersen, siden påtalemyndigheten anket straffen på 17 års fengsel.

Jurymedlemmene som skal være med under straffeutmålingen blir valgt ut ved loddtrekning. Det skal være like mange kvinner og menn. Selv om medlemmene som blir valgt ut, har stemt for frikjennelse, skal de likevel stemme over straffen.

Får aldri vite

Juryen kan ikke avhøres seinere om hvorfor de har dømt som de gjorde. De skal heller ikke diskutere saken gjennom pressen - selv ikke etter at dommen har falt.

Dermed får vi trolig aldri vite hvorfor juryen sørget for at Viggo Kristiansen ble dømt - eller frikjent.

(Kilde: Borgarting lagmannsrett)

Hele Viggo Kristiansens sak skal opp på nytt. Juryen skal bestemme om han er skyldig eller uskyldig.
Jan Helge Andersen har vedtatt dommen fra byretten, men påtalemyndigheten anket straffeutmålingen. Det tar fagdommerne og fire jurymedlemmer seg av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer