Ti edsvorne

Vi kan takke Paven for at vi fikk et kulturdepartement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LARS ROAR LANGSLET ble Norges første kulturminister i 1982. Han liberaliserte kulturfeltet, frigjorde det fra både kirke- og skoletilknytningen, og begynte arbeidet med å oppheve NRK-monopolet. Han slapp nærradioene fri, og forbløffet lytterne med eksotiske kristenstasjoner som helbredet sykdom ved bønn og studentradioer som fostret en hel generasjon NRK-journalister. Men at han ble kulturminister, og ikke - som sine forgjengere - ledet kirke- og undervisningsdepartementet hvori opptatt en kulturavdeling, skyldtes nær sagt guddommelig innblanding. Langslet var katolikk. Man kunne ikke betro en Pavens mann den norske statskirke.

KULTURDEPARTEMENTET fylte 25 år i går, og feiret med kanapeer. Tre menn og sju kvinner har utformet nyere norsk kulturpolitikk. De to første ministrene hadde ansvar for forskning også. Både Langslet og etterfølgeren, Hallvard Bakke, var ideologer, om enn med motsatt fortegn. Blant kulturfolk vil Langslet alltid huskes for at lyrikkgruppa Stuntpoetene, som forlangte diktlesning fra Stortingets talerstol, stjal én og én bokstav i etternavnet i protest mot nedskjæringer: Først l, så e - til det eneste Langslet hadde igjen var Angst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer