Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elvesynderne:

Ti elver står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet

Åtte av elvene som transporterer plast ut i havene, ligger i Asia, ifølge ny studie.

GANGES: Elva Ganges er en av ti elver som står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet. Foto: REUTERS / Jitendra Prakash / NTB scanpix
GANGES: Elva Ganges er en av ti elver som står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet. Foto: REUTERS / Jitendra Prakash / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nitti prosent av all plast som fraktes med elver ut i havene har kommet dit via ti elver. Slik lyder konklusjonen i en ny studie publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology, som også er omtalt i The Times.

To av de ti elvene som får skylda er Nilen og Niger i Afrika. De andre åtte renner gjennom Asia, og er henholdsvis Yangtze-elva, Mekong-elva, Indus, Ganges, Den gule flod (Guleelven), Hai he, Perlefloden og Amur.

Avfallshåndtering

Disse 10 elvene er ansvarlige for en så stor andel av plastforurensing i havene, fordi de er blant verdens lengste elver, de strekker seg gjennom tett befolkede områder, og via land som har dårlig håndtering av avfall, ifølge det tyske «Helmholtz Centre for Environmental Research», som står bak studien.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Den mest effektive måten å redusere problemet med plast som fraktes i elver på, vil være å stoppe forurensingen langs disse ti elvene, ifølge studien.

Dette er de ti elvene:

Nilen renner gjennom de afrikanske landene Egypt, Sudan, Etiopia, Sør-Sudan, Uganda, Kongo, Kenya, Tanzania, Rwanda og Burundi, før den munner ut i Middelhavet.

VERSTING: Kinas Yangtze-elv er den elva som transporterer mest plast ut i havet, ifølge den nye studien. Foto: Fred Dufour / AFP ScanpixPHOTO / FRED DUFOUR
VERSTING: Kinas Yangtze-elv er den elva som transporterer mest plast ut i havet, ifølge den nye studien. Foto: Fred Dufour / AFP ScanpixPHOTO / FRED DUFOUR Vis mer

Niger er den lengste og viktigste elva i Vest-Afrika, og renner gjennom landene Guinea, Mali, Niger, Benin og Nigeria før den munner ut i Guineagolfen.

Yangtze-elva, går gjennom Kina. Den er Asias lengste og verdens tredje lengste elv, og munner ut i Øst-Kina-havet.

Mekong-elva, er en av verdens største elver. Den starter i Tibet og renner videre via Kinas Yunnan-provins, Burma (Myanmar), Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam - og munner til sist ut i Sør-Kina-havet.

Indus har sitt utspring i Himalaya, og renner gjennom Pakistan, Kina og India, og har sitt utspring i Arabia-havet).

Gangeselven, som er kjent som en hellig elv i India, renner også via Bangladesh før den renner ut i Bengalbukta.

Den gule flod, eller Guleelven er Kinas nest lengste elv og renner gjennom ni provinser før den munner ut i Bohai-havet.

Hai he er en 1 329 km lang elv i Kina, som renner blant annet gjennom Tianjin og ut i Bohaibukten.

Perlefloden er Kinas tredje lengste elv, som munner ut i Sør-Kina-havet mellom Hongkong og Macao.

Amur er en elv i det sydøstligste Sibir og i Kina. Den er 2 824 km lang, eller 5 052 km medregnet tilløpselvene Argun og Kerulen, og munner ut i både Okhotskhavet, Stillehavet, og Tartarstredet.

1,5 millioner tonn plast

Den største plast-synderen av disse ti elvene, er Kinas Yangtze-elv, ifølge den nye studien - der det vises til at elva årlig transporterer opptil 1,5 millioner tonn plast ut i havet.

Til sammenligning transporterer elva Themsen (England) årlig 18 tonn plast i havet, skriver avisa the Australian.

- Bare å halvere plastutslippene i avløpsområdene til disse elvene, ville vært en stor suksess, sier Christian Schmidt, som er en av forskerne bak den nye studien.

- For å oppnå dette, vil det være nødvendig å forbedre avfallshåndtering og øke den offentlige bevisstheten rundt problemet, fortsetter han.

Norsk forsker: - Alvorlig

Fiskeribiolog Nils-Roar Hareide forteller Dagbladet at han på ingen måte lar seg overraske av resultatene fra den nye studien.

- Disse store elvene er fulle av plast, og plasten føres med elvene ut i sjøen, og deretter videre via de store havstrømmene, sier Hareide.

At 8 av de 10 elvene ligger i Asia, overrasker ham heller ikke.

- I disse områdene produseres det store mengder med plast og mikroplast, og utslippene er kolossale, og skjer hovedsakelig via elvene. Tradisjonelt sett har man i disse landene brukt elvene som en form for søppelbøtte, sier Hareide, som jobber ved Runde miljøsenter på Sunnmøre.

Han mener det er behov for en mye større bevisstgjøring rundt alvoret ved at all denne plasten kommer ut i havene.

- Konsekvensene av at det er så mye plast og mikroplast i havene er helt uante. Jeg tror det er verre enn vi så langt har forstått.

Allerede på matfatet

Denne uka skrev Miljødirektoratet på sin hjemmeside at en ny undersøkelse bekrefter at det er mikroplast i blåskjell langs hele norskekysten.

- Det betyr at mikroplasten allerede har kommet på matfatet vårt, sier Hareide.

- Vi får håpe at dette ikke er skadelig for mennesker, for er den det har vi et kjempeproblem. Om maten fra havet ikke lenger vil kunne være spiselig – ja, da har vi virkelig klart å gjøre svært stor skade, sier han.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!