Elvesynderne:

Ti elver står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet

Åtte av elvene som transporterer plast ut i havene, ligger i Asia, ifølge ny studie.

GANGES: Elva Ganges er en av ti elver som står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet. Foto: REUTERS / Jitendra Prakash / NTB scanpix
GANGES: Elva Ganges er en av ti elver som står for 90 prosent av all plast som fraktes med elver ut i havet. Foto: REUTERS / Jitendra Prakash / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nitti prosent av all plast som fraktes med elver ut i havene har kommet dit via ti elver. Slik lyder konklusjonen i en ny studie publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology, som også er omtalt i The Times.

To av de ti elvene som får skylda er Nilen og Niger i Afrika. De andre åtte renner gjennom Asia, og er henholdsvis Yangtze-elva, Mekong-elva, Indus, Ganges, Den gule flod (Guleelven), Hai he, Perlefloden og Amur.

Avfallshåndtering

Disse 10 elvene er ansvarlige for en så stor andel av plastforurensing i havene, fordi de er blant verdens lengste elver, de strekker seg gjennom tett befolkede områder, og via land som har dårlig håndtering av avfall, ifølge det tyske «Helmholtz Centre for Environmental Research», som står bak studien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer