Ti fjellklatrere savnet etter stort skred på Mont Blanc

Tre andre skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre helikoptere, over 20 personer og skredhunder deltar nå i en leteaksjon etter ti savnede klatrere på Mont Blanc, Europas nest høyeste fjell.

Det var ved ett-tiden lokal tid i natt at et snøskred dro med seg flere klatrere nær toppen av den 4 248 meter høye toppen Mont Blanc du Tacul i Mont Blanc-massivet. Faren for nye skred gjør letingen etter overlevende vanskelig.

Klatrerene var festet sammen med tau. Tre personer er skadd. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble åtte personer reddet ut. Disse skal være fem franske og tre italienske klatrere i alderen 26 til 37 år. Noen av dem greide å grave seg ut av snøen selv, mens andre ble gravd ut av redningsmannskapene.

Nasjonaliteten til alle de savnede er ennå ikke kjent, men AFP melder at fem av de er fra Østerrike, mens to er fra Sveits.

- Skredet skjedde ved daggry på den franske siden, sier italiensk politi til nyhetsbyrået Reuters.

BBC melder at skredet var 200 meter langt og 45 meter bredt. AFP oppgir at det skjedde i 3600 meters høyde.

Fransk politi og italiensk sivilforsvar er på stedet. De skadde behandles på sykehuset i Chamonix.

Selve Mont Blanc ble med sine 4.807 meter lenge regnet som Europas høyeste, men etter Sovjetunionens oppløsning har 5.642 meter høye Elbrus i russisk Kaukasus overtatt den posisjonen.

STORT SKRED: Ni klatrere skal være tatt av skred. Raset skjedde på Mont Blanc du Tacul, en av de lavere toppene i massivet. Foto: Dao Hodac/Creative Commons
STORT SKRED: Ni klatrere skal være tatt av skred. Raset skjedde på Mont Blanc du Tacul, en av de lavere toppene i massivet. Foto: Dao Hodac/Creative Commons Vis mer

Det er ikke uvanlig med dødsulykker på fjellet, som blir besteget av hundrevis hvert år. Ofte er det kølignende tilstander mot toppen.

I juli i år omkom en nederlandsk far og hans tre barn da de falt 500 meter under bestigningen av Mont Dolent i Mont Blanc-massivet. Barnas mor var vitne til uykken. Totalt har rundt 100 klatrere mistet livet i Alpene siden 1. juni i år, rundt 20 av dem mistet livet på Mont Blanc.

• For mer informasjon om forholdene på Mont Blanc:  Office de Moyenne et Haute Montagne de Chamonix (fransk)

Dagbladet.no følger saken

Ti fjellklatrere savnet etter stort skred på Mont Blanc