Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte

Ti Frp-løfter Siv og Sylvi håper du har glemt

Frp-ledelsen skryter av alt de har fått til i regjering. Lista over nederlag og løftebrudd snakker de ikke like høyt om. 

FEIRET TRIUMFER:  Partileder Siv Jensen (t.h) og Frp-statsråd Sylvi Listhaug (t.v)  liker å fortelle om det de har fått til i regjering. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet. 
FEIRET TRIUMFER:  Partileder Siv Jensen (t.h) og Frp-statsråd Sylvi Listhaug (t.v)  liker å fortelle om det de har fått til i regjering. Foto: Thomas Rasmus Skaug /Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Frp-ledelsen skrøt uhemmet av partiets mange seiere i regjering under helgas landsmøte.

Blant annet ble det trukket fram at skattenivået er lavere, at arveavgiften nå er borte, og at det er ansatt flere politifolk til å holde gatene våre trygge.

- Dette er et parti som holder ord!, dundret Siv Jensen fast i sin avsluttende tale til landsmøtet søndag.

Det Frp-ledelsen ikke snakker like høyt om, er sakene hvor partiet fortsatt ikke har levert på sine løfter eller gått på nederlag, og lista er lang.

Noen av Frps løfter, som for eksempel ønsket om et nasjonalt tiggeforbud, ble brutt allerede da regjeringsplattformen ble laget, mens noen er forhandlet bort senere i regjeringsperioden.

Andre, som for eksempel utkastingen av Mullah Krekar, har ikke latt seg gjennomføre, eller er ikke blitt gjort.

Under følger ti av de mest iøyefallende nederlagene.

1. Drivstoffavgiftene skulle ned

Partilederen Siv Jensen kalte «skyhøye bensinavgifter» en «helt forferdelig» situasjon tilbake i 2010, men med Frp i regjering har avgiftene på bensin bare økt, selv om oljeprisene som kjent er kraftig redusert siden valget i 2013.

Frp understreker overfor Dagbladet at selv om bensinavgiftene er økt, har partiet redusert årsavgiften på bil med 315 kroner og økt pendlerfradraget.

2. Prøveprosjekt med statlig finansiert eldreomsorg

Frp gikk i partiprogrammet sitt inn for statlig finansiert eldreomsorg i inneværende periode. I stedet fikk de et prøveprosjekt med 20 kommuner, som kommunene siden rømte fra i stort monn av frykt for at de skulle tape penger på testordningen. Nå er bare seks kommuner i Norge med i prosjektet.

Saken var en av Frp-nestor Carl I. Hagens store hjertesaker - og partiveteranen er blant dem som har kalt prøveprosjektet en fiasko. Frp-ledelsen sier til Dagbladet at de fortsatt ser på prøveordningen som en suksess..

3. Politidirektoratet skulle legges ned

Frp lovte å gå til krig mot byråkratiet. I stedet har byråkratiet fortsatt å vokse under denne regjeringen.

I 2012 sa Frp-leder Siv Jensen dessuten at Politidirektoratet (POD) måtte legges ned. Før valget i 2013 lovte nestleder Per Sandberg det samme, hvis Frp havnet i regjering.

Istedet fikk direktoratet mer enn doblet sitt årlige driftsbudsjett fra 125 millioner i 2012 til 301 millioner kroner i år. Under landsmøtet i helga gikk Frps landsmøte inn for å beholde direktoratet som ledelsen for fire år siden ville avvikle.

4. Bompengene skulle bort

I forkant av valget i 2013 lovet Bård Hoksrud at Norge skulle bli bompengefritt dersom Frp vant valget. Frp kom i regjering, men bompengene består. Og ikke bare det: Ingen samferdselsminister har hentet inn så mye bompenger som Frps Ketil Solvik-Olsen. Staten tar inn 24,4 millioner i bompenger hver eneste dag.

Frp har i år lovet at bompengene i distriktene skal reduseres med ti prosent i løpet av 2017.

5. NRK-lisensen skulle avskaffes

Frp har i årevis ønsket å avskaffe NRK-lisensen, men i regjering har partiet bare fått gjennomslag for å fryse den. På grunn av generell prisvekst har NRK riktignok fått mindre penger å rutte med så lenge Frp har sittet i regjering, men fortsatt soper kanalen inn over 5 milliarder i lisenspenger hvert eneste år i tider der mange andre mediehus må kutte stort.

6. Dokumentavgiften skulle fjernes

- Dokumentavgiften samsvarer ikke med statens kostnader for tinglysningsarbeid, og FrP ønsker derfor å fjerne hele dokumentavgiften. Dokumentavgiften er også med å gjøre boliger dyrere, noe som blant annet rammer førstegangsetablerere, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i FrP til DinSide i 2013.

I partiprogrammet for inneværende periode tok Frp til orde for å fjerne den. Den er imidlertid uendret på 2,5 prosent av salgsverdien til boligen, og statens inntekter fra dokumentavgiften har økt i takt med boligprisveksten i Norge de siste årene.

7. Eiendomsskatten skulle fjernes

Frp gikk i sitt partiprogram for inneværende perioden inn for å avskaffe eiendomsskatten helt. Like fullt har eiendomsskatten i kommuner økt over hele landet mens Frp har sittet i regjering. I byer som Oslo har økningen i eiendomsskatt kommet etter rødgrønne partier fikk politisk flertall ved valget i 2015, påpeker Frp overfor Dagbladet.

8. Sametinget skulle bort

Flere Frp-representanter på Stortinget har gjennom en rekke år høylytt ønsket å legge ned Sametinget, eller i det minste la samefolket selv finansiere tinget. Foreløpig har det ikke skjedd noen vesentlige endringer i finansieringen av Sametinget, som lever i beste velgående selv om Frp sitter i regjering.

9. Egenkapitalkravet for bolig skulle fjernes

Egenkapitalkravet for bolig skulle fjernes helt hvis Frp kom i regjering, lovet partiet. I stedet har kravet til egenkapital for sekundærboliger økt til 40 prosent i hovedstaden i år. I resten av landet videreføres kravet om 15 prosent egenkapital, også for sekundærboliger, noe som er det samme som før regjeringsskiftet. I takt med boligprisveksten øker også egenkapitalkravet for den enkelte lånetaker.

10. Alkoholavgiftene skulle ned

Siden Frps grunnleggelse har partiet kjempet for lavere avgifter - også på alkohol. Likevel har alkoholavgiftene økt hvert år siden de kom i regjering. Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) anslår at avgiftene alene vil utgjøre 60 kroner for en flaske vin inneværende år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!