- Ti ganger mer utslipp fra fly

Så mye mer klimavennlig er høyhastighetstog, ifølge rapport fra Naturvernforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Naturvernforbundet har laget et livsløpsregnskap over klimagassutslipp fra høyhastighetstog, og funnet ut at høyhastighetstog er mer klimavennlig enn både fly, bil og buss. 

- Vi har regnet ut klimagassutslipp fra bygging, vedlikehold og kjøring av høyhastighetstog, tatt hensyn til antatt teknologiutvikling fram til 2020, og funnet at utslippene er seks til ti ganger lavere enn fra fly, avhengig av hvilken strekning man kjører, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Fly er om lag ti ganger mer skadelig enn høyhastighetstog for en tur fra Oslo sentrum til Kristiansand sentrum. For reiser på strekningen Oslo - Trondheim blir flyet mer enn seks ganger verre for klimaet, i følge rapporten. 

Uenige om passasjergrunnlag

Klimaeffekten av høyhastighetstog vil bli høyest der toget konkurrerer med fly. Og helst bør man bygge ut en og en strekning av gangen, i stedet for en klattvis utbygging. I tillegg til passasjertrafikk, er det er mye CO2 å spare på å få godstrafikken over på tog, mener Naturvernforbundet. De understreker også at miljøeffekten er avhengig av at det gjøres noe for å redusere biltrafikk der tog og motorvei går parallelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer