- Ti ganger mer utslipp fra fly

Så mye mer klimavennlig er høyhastighetstog, ifølge rapport fra Naturvernforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Naturvernforbundet har laget et livsløpsregnskap over klimagassutslipp fra høyhastighetstog, og funnet ut at høyhastighetstog er mer klimavennlig enn både fly, bil og buss. 

- Vi har regnet ut klimagassutslipp fra bygging, vedlikehold og kjøring av høyhastighetstog, tatt hensyn til antatt teknologiutvikling fram til 2020, og funnet at utslippene er seks til ti ganger lavere enn fra fly, avhengig av hvilken strekning man kjører, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Fly er om lag ti ganger mer skadelig enn høyhastighetstog for en tur fra Oslo sentrum til Kristiansand sentrum. For reiser på strekningen Oslo - Trondheim blir flyet mer enn seks ganger verre for klimaet, i følge rapporten. 

Uenige om passasjergrunnlag

Klimaeffekten av høyhastighetstog vil bli høyest der toget konkurrerer med fly. Og helst bør man bygge ut en og en strekning av gangen, i stedet for en klattvis utbygging. I tillegg til passasjertrafikk, er det er mye CO2 å spare på å få godstrafikken over på tog, mener Naturvernforbundet. De understreker også at miljøeffekten er avhengig av at det gjøres noe for å redusere biltrafikk der tog og motorvei går parallelt.

Med den formidable veksten man forventer i flytrafikk, mener de uten tvil at passasjergrunnlaget er til stede.

Atmosfæreforsker Jan Fuglestvedt ved Cicero senter for klimaforskning har sett på rapporten.

- I grove trekk er dette i samsvar med det vi finner på global skala. Men man skal være klar over at effekten av fly er usikker og det er mange måter å gjøre sånne sammenligninger på. Og det er veldig avhengig av hva du antar av passasjerbelegg, sier han.

KLIMAVENNLIG: Naturvernforbundet mener man kan kutte klimagassutslipp ved å få passasjerer over fra fly til nye høyhastighetstog, som dette tyske toget. Foto: Norsk Bane
KLIMAVENNLIG: Naturvernforbundet mener man kan kutte klimagassutslipp ved å få passasjerer over fra fly til nye høyhastighetstog, som dette tyske toget. Foto: Norsk Bane Vis mer

Leder for transportkomitéen på Stortinget, Per Sandberg (Frp) er skeptisk til Naturvernforbundets rapport, og tror at nettopp passasjergrunnlaget er for dårlig.

- Jeg har sansen for livsløpsregnskap og skal lese rapporten med interesse. Men jeg tror Naturvernforbundet overvurderer passasjergrunnlaget. Det vil aldri bli passasjergrunnlag nok for høyhastighetstog mellom Oslo og Trondheim eller Oslo og Bergen, selv om alle passasjerer skulle gått over fra fly til hurtigtog. Dermed ville utslippet per passasjer bli større enn for fly, fordi hurtigtog er ekstremt energikrevende. Da vil vi bli nødt til å importere mer energi, sier Sandberg.

100 millioner

Ifølge Naturvernforbundet kan høyhastighetstog som erstatning for de mest trafikkerte flyrutene gi en reduksjon på ca en million tonn CO2 i året, det samme som ett gasskraftverk.

Altfor lite, mener Per Sandberg.

- Med tanke på at dette vil koste over hundre milliarder kroner, er det et lite bidrag. Tenk på hvor mye annet vi kunne gjort for klima og miljø med de pengene, sier han.

Frp vil heller ruste opp eksisterende jernbanenett og satse på bedre veier.

Haltbrekken er enig i at høyhastighetstog ikke er det billigste klimatiltaket.

- Ti ganger mer utslipp fra fly

- Men vi er nødt til å gjøre dette også. Norge har som mål å stabilisere temperaturøkninga på to grader. Vi er nødt til å utvikle et lavutslippssamfunn innen 2050 og redusere 90 - 95 prosent av utslippene våre, og i det perspektivet er høyhastighetstog et viktig element. Vi må bygge opp et bærekraftig transportsystem, sier han.

Innen 10 år mener Haltbrekken den første høyhastighetsstrekningen bør være på plass. Oslo - Trondheim er den mest nærliggende å satse på. I tillegg mener de det er viktig at når man skal ruste opp eksisterende jernbanetraséer, gjør man det med tanke på kommende høyhastighetstog.

Regjeringen skal legge fram Nasjonal Transportplan ved årsskiftet. Der håper Naturvernforbundet at høyhastighetstog er nevnt. Stortinget skal behandle transportplanen til sommeren.

Flere miljønyheter på Dagbladet.no/miljo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer