Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti hus tatt av snøskred på Svalbard: Fire voksne og to barn til sykehus - minst en person er savnet

Søket pågår fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen er ifølge Sysselmannen berørt av skredet. Hvor mange som er skadd er foreløpig uklart, og det er usikkert om noen har mistet livet.

- Vi har ennå ikke helt oversikt, og det er flere personer som ikke er gjort rede for, som bor i de aktuelle husene, opplyser Eva Therese Jenssen ved Sysselmannen til Dagbladet litt etter klokken 12.30. 

Ifølge Frode Bjørshol ved Sysselmannen har letemannskapene fokusert innsatsen spesielt mot ett hus. Svalbardposten skriver i 13-tiden at det virker å være en person som ikke er gjort rede for, men Bjørshol kan ikke bekrefte det nøyaktige antallet.

Seks til sykehus Det dramatiske skredet gikk i 10-tiden, og hjelpemannskapene jobber fortsatt på spreng for å få oversikt.

Fire voksne og to barn - skal ha tatt seg til sykehus for egen maskin, ifølge avdelingsleder John Aksel Bilicz ved sykehuset.

- Så vidt vi i hvert fall er det ingen som er veldig hardt skadd. Ett av barna er undersøkt av lege. Det andre er det mindre skader på, sier han til Svalbardposten.

Det kan imidlertid fortsatt være skadde som fortsatt ikke er funnet. Derfor har sykehuset bedt om forsterkninger fra Universitetssykehuset i Nord-Norge, som sender oppover fly med to ekstra legeteam.
   Leter gjennom hus Samtidig fortsetter redningsmannskapene arbeidet med å lete etter folk i snømengdene. Lokalstyret oppfordrer folk til å ta med seg en spade og komme for å hjelpe til med graving.

Skredet skal ha gått fra byfjellet Sukkertoppen og ned mot bebyggelsen på østsiden av Longyeardalen.

 - Vi leter gjennom hus for å finne folk. Flere er allerede reddet ut, sier Frode Bjørshol, som jobber for Sysselmannen, til Dagbladet.

STORE SKADER: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. FOTO: Christopher Engås/Svalbardposten.
STORE SKADER: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. FOTO: Christopher Engås/Svalbardposten. Vis mer

Han var på stedet for å lete etter skadde da Dagbladet snakket med ham lørdag formiddag.

- Flere hus er tatt av skredet. De er revet bort og knust i hverandre, sier han.
Hoppet ut av vinduet Det er de såkalte «spisshusene» i Lia på østsiden av Longyeardalen som er blitt tatt av snømengdene. Kine Bakkeli var i ett av husene da skredet traff huset hennes, og måtte hoppe ut av stuevinduet. 

- Det er et vilt kaos her, noen er visst sendt på sykehus og jeg vet ikke om noen er savnet, sier hun til NRK.

Eva Grøndahl, som også bor i ett av husene, kom seg ut av huset ved nød og neppe.

- Jeg seilte med huset nedover, og kom meg ut fordi sidebygget i huset forsvant. De to øverste rekkene med spisshus har forflyttet seg rundt 20 meter, forteller hun til NRK.

Kraftig uvær Skredet skjer etter at Svalbard i går og lørdag har vært rammet av det verste uværet på 30 år.
Lørdag formiddag skal vinden ha vært på sitt sterkeste, og folk ble frarådet å gå ut i området rundt skolen og Nybyen på Longyearbyen.

Svenske Saga Jernudd bor på et hotell bare 100-150 meter unna skredet. De fikk seint i går kveld beskjed om å ikke gå ut såfremt det ikke var helt nødvendig.

- Jeg var på vei hjem da jeg så skredet. Husene er ødelagt, og det er snø overalt, sier Jernudd til Expressen.

Takles alene  Sysselmannen har satt krisestab, men skal foreløpig ikke ha bedt om bistand fra Hovedredningsredningssentralen.
 
- Vi holdes løpende oppdatert om situasjonen, men per nå styres innsatsen av lokal redningssentral på Svalbard. De har ikke bedt om bistand utover ressursene de besitter, sier redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.
Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden på øya Spitsbergen, som er den største av øyene som utgjør Svalbard. Omtrent 2000 personer bor i tettstedet.

SKRED: Bildet viser skredområdet over Longyerbyen. Foto: Frode Bjørshol.
SKRED: Bildet viser skredområdet over Longyerbyen. Foto: Frode Bjørshol. Vis mer

Saken oppdateres

NEDSNØDD: Slik så Sysselmanngården på Svalbard ut lørdag morgen. Flere meter snøfokk sperret inngangsdøren. Ikke lenge etter dette bildet ble tatt gikk skredet. Foto: Sysselmannen
NEDSNØDD: Slik så Sysselmanngården på Svalbard ut lørdag morgen. Flere meter snøfokk sperret inngangsdøren. Ikke lenge etter dette bildet ble tatt gikk skredet. Foto: Sysselmannen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media