HYGGET SEG: Gerd Thordis Dyrud&nbsp;<span style="background-color: initial;">på terrassen sin med utsikt over Vestre Gausdal i 2002. Foto: Privat&nbsp;</span>
HYGGET SEG: Gerd Thordis Dyrud på terrassen sin med utsikt over Vestre Gausdal i 2002. Foto: Privat Vis mer

Ti måneder med verge skal ha kostet Gerd (88) over 400 000 kroner: - Det er trist å se på at mor får dette som avskjedsgave

Fylkesmannen ber Statens sivilrettsforvaltning og politiet om å se nærmere på saken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag presenterte Gudbrandsdølen Dagningen historien om Gerd Thordis Dyrud (88), som skal ha mistet verdier for 400 000 kroner etter at Fylkesmannen i Oppland oppnevnte en verge til henne 19. juni i 2015.

88-åringen hadde ti dager tidligere blitt innlagt på et omsorgssenter i Oppland, og med hennes samtykke utnevnte Fylkesmannen en av sine faste verger til å ivareta Gerd Thordis Dyruds økonomi.

Ti måneder senere var kontoen hennes tom, huset tømt og hagen rasert, skriver avisa.

Ble ikke informert

Ifølge GD skal ryddingen og rengjøringen som ble iverksatt av den oppnevnte vergen ha foregått gjennom et rengjøringsselskap.

163 000 kroner skal ha blitt betalt fra 88-åringens konto til selskapet.

Fire måneder etter at vergen ble oppnevnt av Fylkesmannen, skal sønnen ha fått vite om vergemålet gjennom en sms fra vergen.

Ifølge Vergemålsloven skal eventuelle barn over 18 år underrettes, dersom foreldre får oppnevnt verge. Per Jarle Dyrud ble aldri underrettet da avtalen ble inngått.

- Mor har skrevet under på vergemålsavtalen. Da skrev hun samtidig under på at jeg ikke skulle informeres, men hun forteller at hun ikke kan huske å ha skrevet under på det, forteller Per Jarle Dyrud til Dagbladet.

Henlagt av politiet

I en nyhetsmelding lagt ut på Fylkesmannens hjemmesider dagen etter at GD publiserte saken sin, står det følgende:

«I artikkelen forteller avisa Gudbrandsdølen Dagningen og Gerd Thordis Dyrud i Gausdal, som sommeren 2015 samtykket til å få verge. Fylkesmannen opprettet vergemål. Vergen iverksatte rydding og rengjøring av huset til Dyrud. Per Jarle Dyrud, Gerdis Thordis Dyruds sønn, som i årevis ikke hadde kontakt med sin mor, ble oppmerksom på at hun hadde verge. Kontakten med sønnen førte til at vergemålet ble avsluttet i april 2016. Sønnen mener betydelige midler er benyttet og verdier er forsvunnet i perioden hans mor hadde verge. Han anmeldte forholdet, men saken ble henlagt av politiet.»

Det ble aldri sendt inn klage på henleggelsen av saken.

HUSET: Huset der Gerd Thordis Dyrud bodde i Granli i Vestre Gausdal. Foto: Privat
HUSET: Huset der Gerd Thordis Dyrud bodde i Granli i Vestre Gausdal. Foto: Privat Vis mer

Prøver å liste opp innbo

I flere måneder var Per Jarle Dyrud i kontakt med både verge og Fylkesmannen.

Fylkesmannen avslo begjæringen hans om innsyn i saksdokumentene, fordi han ikke regnes som part i saken.

I starten av oktober i år valgte Gerd Thordis Dyrud å frita fire personer, deriblant vergen, fra taushetsplikten i forbindelse med GDs sak. Hun skal selv ha sendt inn innsynsbegjæring for to måneder siden, uten å ha fått svar.

Når sønnen omsider fikk se huset i april i år, sammen med to representanter fra Fylkesmannen, var det nesten helt tomt.

- Mor og jeg har prøvd å sette opp en fullstendig liste over alt som er fjernet fra huset. Problemet er at hver gang vi er ferdige, kommer vi på flere saker og nye ting vi husker i fellesskap, sier sønnen til GD,

Avisa opplyser at sønnen og moren blant annet har oppført manglende «antikviteter og kunst» til 90 000 kroner og farens gullur til 40 000 kroner.

- Opp mot to millioner

Til Dagbladet forteller Per Jarle Dyrud at kontoen, som det var 400 000 kroner på, står tom.

- I tillegg dreier det seg om cira 200 000 kroner i kontanter. Hun er innboforsikret for én million, en sum som i utgangspunktet er for lav, fordi det var gjenstander fra nesten fire husholdninger i huset. Både mine ting, tingene etter min far, tingene etter min mormor og min mors ting. Vi har regnet oss fram til at verdier for opp mot to millioner er borte. Da vi tok kontakt med forsikringsselskapet opplyste de at dette regnes som en underslagssak, noe de ikke dekker. De fortalte at eventuelle krav om erstatning må rettes til fylkesmannen.

Dyrud sier at hele huset må møbleres på nytt.

BURSDAG: - Her feirer hun 50-årsdagen sin. Bildet er tatt på Eidsbugarden i 1978 der far var engasjert som spelemann. Kaken hadde far ordnet og er dekorert med navnet «Fia». Fia var kjælenavnet far brukte på mor i spøk. Hjemmet vårt var fylt av humor, alvor og musikk, forteller sønnen Per Jarle Dyrud til Dagbladet om mora Gerd Thordis Dyrud. Foto: Privat
BURSDAG: - Her feirer hun 50-årsdagen sin. Bildet er tatt på Eidsbugarden i 1978 der far var engasjert som spelemann. Kaken hadde far ordnet og er dekorert med navnet «Fia». Fia var kjælenavnet far brukte på mor i spøk. Hjemmet vårt var fylt av humor, alvor og musikk, forteller sønnen Per Jarle Dyrud til Dagbladet om mora Gerd Thordis Dyrud. Foto: Privat Vis mer

- Det sto igjen et gammel salongbord, en sjenk og to plaststoler. Og et par gamle skrivebord som jeg kjøpte da jeg gikk på gymnaset. Det er tingene av minst verdi.

- Alvorlige påstander

På spørsmål fra Dagbladet om hvorvidt vergen fortsatt er aktiv i jobben sin, og om hvorfor Per Jarle Dyrud ikke ble informert om at moren fikk oppnevnt en verge, svarer Sigurd Tremoen, fungerende Fylkesmann i Oppland, følgende:

- Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på saken. Dette er en sak hvor det har kommet fram alvorlige påstander om at store verdier har gått tapt. Dette er et system som er avhengig av tillit og et system som skal sikre vergetrengende at de får rettighetene de har krav på.

Tremoen ønsker nå å gjøre tre ting. Saken skal gjennomgås internt. Samtidig har han bedt Statens sivilrettsforvaltning om å gå gjennom saken og føre tilsyn med Fylkesmannen i Oppland. Også politiet er blitt bedt om å se nærmere på saken.

- Jeg har bedt både Statens sivilrettsforvaltning og politiet om å se på det og jeg har bedt om at de prioriterer det. Politiet må vurdere hvorvidt ulovligheter har funnet sted i dette tilfellet. Jeg ønsker at det organet som skal føre tilsyn med oss, gjør det i denne konkrete saken. Jeg har vært i kontakt med begge instanser og vil oversende den informasjonen vi sitter på. Så er det selvsagt opp til dem hvordan de ønsker å løse det og hvor raskt det vil gå.

- Grusomt å se på

Per Jarle Dyrud har ifølge Fylkesmannen søkt om å bli verge for moren i februar i år. Søknaden ble avslått, og sønnen fikk som svar at han kunne benytte seg av representasjonsretten.

«Representasjonsrett er et alternativ til vergemål. En slik rett gir nærstående rett til å representere et familiemedflem som på grunn av sinnslidelse, eller alvorlig svekket helbred, ikke lenger er i stand til å ivareta sine økonomiske interesser», opplyser Fylkesmannen i Oppland på nettsidene sine.

Per Jarle Dyrud forteller at det ikke egentlig handler om pengene som er borte, men det overordnede.

- At noen har tatt ting som representerer og som har og har hatt en verdi for en familie jeg elsker. Det jeg håper er at hele vergemålsordningen blir kastet lys på, at man kan gå inn å se hva som fungerer og ikke fungerer, og se på kontroller og tilsyn. Virker det? Er det hensiktsmessig at Fylkesmannen har dette embetet eller fungerte det bedre da ordningen var underlagt kommunene? De har ansvar for over 3000 vergemål bare i Oppland og jeg tror det koster mye å rydde opp, det spiser så mye energi. Jeg har stor sympati med dem, men det må fram i lyset. Det er grusomt å se på at mor får dette som avskjedsgave.

Gudbrandsdølen Dagningen har vært i kontakt med vergen. Han har sagt at han ikke ønsker å uttale seg om saken.