Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti mekanikere ble MS-syke

Ti mekanikere i Alta fikk multippel sklerose (MS) etter å ha vært eksponert for hydraulikkolje. Giftige tilsetningsstoffer i oljene kan være årsaken, frykter yrkeshygieniker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Dagbladets oppslag denne uka undrer den uføretrygdede mekanikeren Bjørn Erik Reiersen (37) i Alta igjen om hydraulikkolje, bremsevæske, parafin og diesel kan ha utløst sykdommen.

- Jeg merket symptomer første gang da jeg var en 25 år gammel lærling. Ingen av tomlene virket på tre måneder etter at jeg hadde overhalt en hydraulisk kran. Tre år seinere fikk jeg lammelser fra brystet og ned på den ene siden. Det varte også en tre- fire måneder, men jeg ble aldri helt bra igjen. Til slutt måtte jeg gi opp jobben. Nå er jeg uføretrygdet, sier mekanikeren. Han har også jobbet med gravemaskiner og som sjåfør på hjullaster.

Advokathjelp

- Det er jo helt vanlig at hydraulikkolje lekker fra disse maskinene. Oljen treffer den varme motoren og dampen går inn i kahytten, sier Reiersen. Han ble nødt til å engasjere advokat for å komme noen vei med trygdeetaten.

- I denne perioden fikk påfallende mange av mine kolleger samme symptomer og utviklet sykdom. Til sammen ti stykker i 30- 40-årsalderen, sier Alta-mannen. Fire år seinere har ennå ikke ekspertene kunnet forklare hvorfor.

Kommunelege Daniel Haga bekrefter at han reagerte på den høye konsentrasjonen av MS-syke, og at en ekspertgruppe fra Universitetet i Tromsø reiste til Alta for å granske tilfellene.

- Ingen konklusjon

Professor i nevrologi Svein Ivar Mellgren ved Universitetet i Tromsø er lite villig til å kommentere hvor saken står i dag.

- Utredningen er ennå ikke ferdig. Derfor har vi ingen konklusjon, sier han til Dagbladet.

Advokat Bernt Ole Rydningen representerer de MS-syke mekanikerne, men har nærmest gitt opp å komme noen vei.

- Ekspertgruppa ved Universitetet i Tromsø skulle sjekke om eksponering av hydraulikkolje og løsemidler kunne være noe av sykdomsårsaken. Men etter å ha purret på dem, virker det som om de ikke har gjort noe som helst, sier Rydningen.

Han kritiserer også ekspertgruppa for å ha feil fokus.

- Gruppas arbeid er helt feilslått siden de konsentrerer seg om hvorvidt sykdommen er genetisk og arvelig overført.

Det er yrkeshygieniker Halvor Erikstein i Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) ubetinget enig i. Turbin- og hydraulikkoljer er tilsatt giftige organofosfater som er kjent for å kunne gi nevrologiske seinskader.

- Vi frykter at en rekke arbeidstakere innen offshore, industri og luftfart har pådratt seg varige nevrologiske skader etter eksponering for de farlige tilsetningsstoffene i turbin- og hydraulikkoljer. Dette burde undersøkes i forbindelse med de MS-syke mekanikerne i Alta, sier Erikstein.

KREVER SVAR: Tore Gleine og Bjørn Erik Reiersen har samme yrkesbakgrunn og parallelt sykdomsforløp. Advokat Bernt Ole Rydningen (i midten) representerer de MS-syke mekanikerne i Alta. Han håper på økt innsats for å påvise at yrkespraksis med hydraulikkolje kan framskynde MS.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media