Ti millioner jenter drept

Hver dag drepes 7000 indiske jentebarn av sine foreldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) De siste tjue årene er ti millioner indiske jenter drept av sine foreldre, enten ved fødselen eller umiddelbart etterpå.

- Det er et sjokkerende tall og vi er i en nasjonal krise, om du spør meg, sier minister Renuka Chowdhury for Kvinner og barns utvikling til Reuters.

En rapport fra FNs barnefond UNICEF sa denne uken at det i India hver dag fødes 7000 færre barn enn befolkningstallet skulle tilsi, hovedsaklig fordi jentebabyer blir abortert etter kjønnstester og nyfødte jentebarn drepes av foreldrene.

For mange indere sees jenter som en belastning for familien. Dette skyldes særlig praksisen med medgift, der brudens familie må betale penger og gaver til brudgommens familie. Guttebarn sees derimot som fremtidige forsørgere av familien.

- I dag er vi i den merkelige særstillingen av å ha mistet 10 millioner jentebarn de 20 siste årene.

- Hvem har drept disse barnene? Deres egne foreldre, sa Chowdhury på et seminar ved Delhi-universitetet.

Begraves levende

I enkelte delstater drepes nyfødte ved at foreldrene heller sand eller tobakk i neseborene og munnen deres.

JENTEDRAP: Et indisk jentebarn under en demonstrasjon mot jentedrap utenfor New Dehli 2. desember. I Dehli er det 868 jentefødsler for hver tusende guttefødsel. Foto: SCANPIX/AP/MANISH SWARUP
JENTEDRAP: Et indisk jentebarn under en demonstrasjon mot jentedrap utenfor New Dehli 2. desember. I Dehli er det 868 jentefødsler for hver tusende guttefødsel. Foto: SCANPIX/AP/MANISH SWARUP Vis mer

- I samme minutt som barnet er født og hun åpner munnen for å gråte, heller de sand i munnen og neseborene så hun kveles og dør, sa ministeren med referanse til en omtalt praksis ved barnedrap i delstaten Rajasthan.

- De begraver barna i blomsterpotter levende og begraver pottene. De heller tobakk i munnen hennes, sa ministeren.

Uvanlig høyt

«Fødselshistorier og folketellinger avslører at det er uvanlig høyt antall guttefødsler og guttebarn under fem år i Asia, spesielt i Kina og India, som tyder på kjønnspesifikt fosterdrap og spedbarnsdrap i verdens to folkerikeste land - tross forsøk på å stanse denne praksisen i begge land,» skriver UNICEF.

Ifølge folketellingen i 2001 ble det født 933 jenter for hver tusende gutt nasjonalt i India, mens det i den verst rammede delstaten Punjab ble født 798 jenter for hver tusende gutt.

Helt siden 1991 skal antall fødte jentebarn ha vært fallende etter at utbredelsen av ultralyd har gjort det mulig å se barnas kjønn. Selv om det er blitt ulovlig å teste for barnets kjønn i India, er det fremdeles utbredt praksis og fører til abort av jentebabyer.

Middelklassen

Å drepe jentebarn er mer utbredt blant utdannede indere, som i middelklasseområder i New Dehli.

Ti millioner jenter drept

- Hvordan kan vi fortelle utdannede folk at de ikke kan gjøre dette? Dette er folk som besøker templer for kvinnelig guddom og ber om styrke, men som likevel ikke nøler med å drepe et jentebarn, sier Chowdhury.

- Vi har mer kjærlighet for tigre i dette landet. Vi har mennesker som slåss om løshunder på gata. Men du har et helt samfunn som hensynsløst jakter ned jentebarn.

I enkelte delstater har kvinnedrapene ført til mangel på jenter. Dette har skjedd i Haryana, der fire brødre giftet seg med samme kvinne på grunn av kvinnemangelen.

UNICEF skriver i sin rapport at undesøkelser av tidsbruken i seks indiske delstater viser at kvinner bruker 35 timer per uke på husholdning og barn, syke og eldre, mens mennene bruker fire timer per uke.

Ifølge Chowdhury koster drapene India en prosent av brutto nasjonalprodukt i tapt arbeidskraft. Hun mener også at løsningen på problemet er økonomisk.

- I det du gir kvinnene mulighet til å tjene like mye eller mer enn menn, forsvinner problemet.

DEMONSTRANT: En kvinne demonstrerer mot jentedrap i New Dehli tidligere denne uken.