Ti millioner trues av flom i Kina

Myndighetene i den kinesiske Hunan-provinsen har slått katastrofe-alarm. Et område med ti millioner mennesker kan bli satt under vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 2.000 soldater er satt inn for å forsterke dikene langs innsjøen Dongting, Kinas nest største.

Vannstanden i innsjøen har de siste tre dagene steget til to meter over flomvarsel-merket. Området er tett befolket. Nå trues de hundrevis av kilometerne med diker av flomvannet.

Nesten 1000 døde

Nesten 1000 mennesker har mistet livet som følge av flom i Kina i sommer. Under storflommen i 1998 omkom 4.000 mennesker. Flommen truer nå en rekke byer og landsbyer. Mer enn 200 av dødsfallene har skjedd i Hunan, et tett befolket jordbruksområde.

Soldater er satt inn. Representantene for myndightene som jobber med flommen har fått utvidet makt til å utkommandere arbeidskraft, land og materiell, ifølge en uttalelse på de lokale styremaktenes nettsider. Kommunistpartiet, soldater og politi har fått ordre om å samarbeide, melder AP.

Innsjøen ligger ved Yuenyang, en by med 600 000 innbyggere. I tillegg ligger en rekke landsbyer i området. Mange av stedene ligger lavt, under regntida til og med lavere enn vannstanden i innsjøen. De er helt avhengig av dikene som holder vannet unna.

CCTV rapporterer at området har hatt kraftige regnskyll i natt igjen, men ifølge værmeldingen skal det bli tørrere de neste dagene.

Godt forberedt ved Dongting

Kina har brukt store ressurser på å bygge diker og å sette igang andre forberedelser før flommen. Men innsatsen har først og fremst blitt konsentrert rundt større elver og innsjøer.

Mange dødsfall har inntruffet i fjellene og mer forlatte regioner, langt fra de tradisjonelle flomområdene.

Innsjøen Dongting vokser hver sommer, og myndighetene i området sier de er godt forberedt. Den 3900 kvadratkilometer store innsjøen er ommgitt av 932 kilometer med diker. Den statlige TV-kanalen rapporterte onsdag at det ikke er umiddelbar fare for oversvømmelse.

Hjemløse på bar bakke

I Hunan er elva Xiangjiang som går gjennom provinshovedstaden i Changsha rekordstor.

I fjellene sør i Hunan har flommen drept minst 99 mennesker, rapporterer en representant fra Røde Kors, som returnerte fra området til Bejing tirsdag.

Omkring 6000 mennesker er hjemløse i fylket Chenzhou i Hunan, sier France Hurtubise, talskvinnen for Røde Kors. Hun forteller at ødelagte veier hindrer redningmannskapet fra å komme til syv eller åtte hardt rammede fjellbyer.

Et jorskred i Chenzhou drepte 21 mennesker bare en time etter at myndighetene hadde evakuert mange andre fra området, sier Hurtubise.

Regn der og i nabofylket Leiyang har ødelagt tobakkhøsten, og truer nå med å etterlate bøndene på bar bakke.

- Folk peker ut hvor husene deres har stått, men det er ingenting der, sier talskvinnen.

- I Leiyang ble jeg tatt til side av en 76-årig kvinne som gråt og sa hun hadde mistet alt.

Kraftig jordskred

I provinsen Yunnan i sørøst er 40 omkomne funnet og 23 er fortsatt savnet etter et jordskred 14. august. Tilsammen 14 joredskred er utløst av det kraftige regnet i fylket Yuxi, forteller Chen, en lokal representant for myndighetene.

Statlige medier har tidligere rapporterert om dødstall så høye som 52.

Det er rapportert at 5000 soldtater og politifolk har blitt mobilisert i redningsarbeidet.

Det offiselle nyhetsbyrået Xinhua meldte i forrige uke at mer enn 600 hus i Yuxi er ødelagt av gjørme og stein.

<B>FARETRUENDE STOR: </B> Innsjøen omkranses av diker, men det er likevel fare for at lavtliggende landsbyer oversvømmes de nærmeste dagene.
<B>EVAKUERT:</B> Politimenn redder en elre kvinne fra hennes flomrammede hjem i Chenzhou i Hunan-provinsen i Kina.
KRAFTIG FLOM:</B> Her hjelper frivillige en eldre kvinne over en oversvømt elv i Shaanxi-provinsen.
<B>FORSØKER Å BEGRENSE FLOMSKADENE:</B> Her fra byen Guangzhou.
JOBBER PÅ SPRENG:</B> Frivillige demmer innsjøen Dongting opp med sandsekker.