Ti mindreårige involvert i terrorsaker

Ny rapport fra PST.

PST: Hans Sverre Sjøvold er PSTs sjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PST: Hans Sverre Sjøvold er PSTs sjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en lengre artikkel skriver NRK at ti mindreårige i Norge har vært involvert i terrorsaker de siste åra. Kilden er Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har laget en rapport om dette.

Rapporten omtaler to avvergede og ett mislykket angrep. Blant sakene trekkes det fram at en 14-åring lagde og spredte propagaganda for Den islamske stat (IS).

Forventer mer

- PST har registrert en dreining i denne retningen siden 2014 og forventer å se mer av dette i tida framover. En rekke samfunnsaktører må bidra til å fange opp og forebygge denne utviklingen, skriver sikkerhetspolitiet i resymeet til rapporten.

I forrige uke ble hovedforhandlingen i saken mot en syrisk 16-åring bosatt i Oslo avsluttet. Aktor la ned påstand om åtte års fengsel for gutten, som er tiltalt for å ha planlagt angrep i Norge.

Sju av de ti mindreårige var knyttet til ekstrem islamisme, resten til høyreekstremisme.

Gry Bull-Hansen, analyseleder innen kontraterror i PST, opplyser til statskanalen at noen av sakene ikke har vært omtalt i offentligheten.

Forebygging

Rapporten søker å kartlegge hvordan barn og unge havner i terrornettverk, og så i neste instans hvordan forebygge dette.

- Vi ønsker å forhindre og forebygge terror. Da må vi gå inn så tidlig som mulig. Derfor må vi samarbeide med andre aktører som er i kontakt med disse unge og kan se signaler på radikalisering lenge før PST kommer inn i bildet, sier Bull-Hansen til NRK.

Blant eksemplene som trekkes fram, i tillegg til nevnte 14-åring, er flere tilfeller der mindreårige har vervet seg til IS i Syria, eller forsøkt på dette. Barn har også vært medlem av høyreekstreme grupper som oppfordrer til terror.

13-åring var leder

Rapporten nevner også at dette er et utbredt fenomen i utlandet, hvor barn ned i 12-årsalderen har vært involvert. Blant annet trekkes det fram at en 13-åring fra Estland i fjor ble avslørt som leder i ei høyreekstrem internasjonal gruppe.

Terrorforsker Thomas Hegghammer svarer, på spørsmål fra NRK, at det ikke fins noen god forklaring på hvorfor andelen tenåringer blant terrorinvolverte er på vei opp. Han ber foreldre være oppmerksomme på hva barna foretar seg på gutte- og jenterommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer