SANNSYNLIGVIS TERROR: Egypts luftfartsminister  Sherif Fathy sier på en pressekonferanse i dag at det var større sannsynlighet for at flystyrten var forårsaket av terror enn av en teknisk feil. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
SANNSYNLIGVIS TERROR: Egypts luftfartsminister Sherif Fathy sier på en pressekonferanse i dag at det var større sannsynlighet for at flystyrten var forårsaket av terror enn av en teknisk feil. Foto: REUTERS/Mohamed Abd El GhanyVis mer

Ti minutter før det forsvant, forsøkte greske flygeledere å kontakte EgyptAir-flyet. De fikk ikke noe svar. - Høres veldig, veldig rart ut

Egyptiske myndigheter mener terror er sannsynlig årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt høyst uklart hva som skjedde da EgyptAirs flyging MS804 med 66 personer om bord forsvant fra radaren over Middelhavet rundt 02.30 i natt. Flyet var på vei fra Paris til Kairo, og hadde nettopp forlatt gresk luftrom da det krasjet.

Nå sier den greske luftfartsdirektøren Konstantinos Lintzerakos til nyhetsbyrået AP at flyet fløy på 11 300 meters høyde, og at det ikke rapporterte noen problemer. Samtidig sier Lintzerakos at de forsøkte å kontakte piloten på det egyptiske flyet for siste gang da det var 16 km igjen før det var ute av gresk luftrom.

Piloten svarte ikke, ifølge AP. Grekerne skal ha forsøkt å kontakte ham igjen gjentatte ganger fram til det forsvant fra radaren. Piloten besvarte heller ikke anrop via flyets nødfrekvens, ifølge The Guardian.

- Sannsynligvis terror Den siste radiokontakten flyet hadde med bakken skal ha vært 10 minutter før det ble borte. Ingen vet foreløpig hva som har skjedd, men verken egyptiske eller franske myndigheter vil utelukke terror.

- Det er større sannsynlighet for at styrten skyldes en terrorhandling enn teknisk svikt, sier Egypts luftfartsminister Sherif Faty på en pressekonferanse.

- Det mest sannsynlige er at dette er en terrorhandling hvor 66 personer fra forskjellige land har mistet livet, sier sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Aleksander Bortnikov til det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge BBC.

- Høres veldig, veldig rart ut Per Gram, luftfartsblogger og tidligere flyger, sier opplysningene om radarkommunikasjonen er svært interessant.

- Det er veldig uvanlig at kapteinen ikke responderer. Det høres veldig, veldig rart ut, sier Gram til Dagbladet.

Han sier en mulig forklaring kan være at flyet slapp opp for oksygen, og at piloten derfor ikke var bevisst da grekerne forsøkte å kontakte ham, men at det bare er en teori. Han mener det er nærliggende å tro at det er en terrorhandling som ligger bak.

I dag morges ble det rapportert at flyet verken mistet høyde eller fart før det forsvant fra radaren, men nå melder nyhetsbyråene AFP og Reuters at den greske forsvarsministeren Panos Kammenos sier at flyet raskt falt nesten 7000 meter før det ble borte. Kl. 02.27 fløy det på 11 300 meter. Så tok det en uventet vending 90 grader mot venstre, og falt til ca 3000 meter, før tok en vending 360 grader til høyre igjen, skriver The Guardian. Så ble det borte.

Flyet, av type Airbus A320, var 280 kilometer fra kysten av Egypt da det forsvant.

Serafeim Petrou, leder for de greske flygelederne, sier til The Guardian at det ikke kom noen nødsignaler eller liknende fra flyet i forkant av forsvinningen. Han sier det ikke er noen sjanse for at flyet fortsatt er i lufta, og regner det som sikkert at det har krasjet i havet.

- Det kan skyldes en eksplosjon, eller en skade på flykroppen, sier Petrou til avisa.

- Skjedde plutselig Tidligere sjef for den franske havarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, sa tidligere i dag til radiokanalen Europe 1 at sannsynligheten er stor for at det var en eksplosjon fra en bombe eller selvmordsbomber som forårsaket forsvinningen. 

- Hvis mannskapet ikke sendte ut en nødmelding, er det fordi det som skjedde var plutselig. Et problem med motoren eller teknikken ville ikke ført til en umiddelbar ulykke. I dette tilfellet reagerte ikke mannskapet, noe som får oss til å tenke på en bombe, sier han ifølge The Guardian.

Franske og egyptiske myndigheter sier det foreløpig er for tidlig å si hva som forårsaket forsvinningen. Ingen av dem vil utelukke terror som årsak.

Ifølge Reuters etterforsker greske myndigheter vitnebeskrivelser fra innbyggere på en gresk øy som sier at de så «ildkule» i lufta. Ifølge Telegraph har en kaptein på et gresk skip også sett «flammer på himmelen».

Tidligere i morges meldte flyselskapet selv at det egyptiske militæret mottok et nødsignal fra området der flyet forsvant kl. 04.26, nesten to timer etter at flyet forsvant fra radaren. Dette ble senere tilbakevist av militæret, melder blant annet BBC.

FORSVANT: Det var et fly av denne typen som forsvant. Foto: AP / Kevin Cleynhens / NTB scanpix
FORSVANT: Det var et fly av denne typen som forsvant. Foto: AP / Kevin Cleynhens / NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram