- Ti minutter med motoren i gang er kritisk

Fire menn funnet bevisstløse av kullosforgiftning. Våknet igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De fire mennene som ble funnet bevisstløse av kullosforgiftning på fortauet utenfor et parkeringsanlegg på St. Hanshaugen i Oslo i natt, har vært heldige.

Alle fire er utskrevet fra akuttavdelingen ved Ullevål universitetssykehus. To er reist hjem, og de to andre kommer hjem i morgen etter en natt på sykehuset til observasjon.

 
Politiet og Arbeidstilsynet har vært på befaring i det underjordiske parkeringsanlegget under parken i dag.

- Det er klart at det ble brukt et bensinaggregat om lag 100 meter inne i garasjen for å skaffe strøm til en høytrykksspyler, sier politioverbetjent Børre Walderhaug ved miljøavsnittet i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Ventilasjon 

 Oslo kommune bygde tilfluktsrom under St. Hanshaugen i 1958. De underjordiske gangen blir leid bort til parkering, og i 1992 ble det bygd ventilasjonsanlegg beregnet på de 42 bilene.

Ifølge Bjørn Mathiesen ved beredskapsetaten i Oslo kommune har det ikke vært noen slike episoder tidligere i parkeringsanlegget, som fra 1. september i år har vært drevet av EuroPark. Og den nye leietakeren skulle gjøre reint natt til søndag.
 

- Vi engasjerte et rengjøringsfirma, som igjen lånte en spyler med bensinaggregat av oss. Vi har ikke hatt slike ulykker tidligere ved samme arbeid, og vi vil ikke ha noen mening om ansvar og skyld. Vi avventer rapport fra Arbeidstilsynet og politiet, sier kontorsjef Pål Gleditsch i EuroPark til Dagbladet.no.

VÅKNET I DAG: Politisperring utenfor tilfluktsrommet ved St. Hanshaugen i Oslo der fire personer ble kullosforgiftet under renholdsarbeid sent i går kveld. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
VÅKNET I DAG: Politisperring utenfor tilfluktsrommet ved St. Hanshaugen i Oslo der fire personer ble kullosforgiftet under renholdsarbeid sent i går kveld. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Indre kvelning

Professor Dag Jacobsen ved akuttmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus er ekspert på forgiftning av kullos - karbonmonoksyd (CO). Det er ingen tvil om at det var kullosforgiftning som rammet de fire renholdsarbeiderne.

- Kullos binder seg til hemoglobinet, og det fører igjen til at oksygen ikke tas opp i blodet. Kullosforgiftning virker som en indre kvelning, og ofrene blir mer likeglade jo lenger tid det går.

Oksygen og trykkammer

Professor Jacobsen vil ikke spekulere i hvor langt episoden under St. Hanshaugen var fra en katastofe.

- De kom under god behandling raskt, konstaterer Jacobsen.

”God behandling” er oksygen og trykkammer.

Forskning har vist at trykkammer redusere farene for ettervirkninger som lære- og hukommelsesforstyrrelser. Mellom 10 og 30 prosent av pasienter som har vært behandlet mot kullosforgiftning får slike problemer i etterkant. De fleste dødsfallene av CO-forgiftning skyldes branner.

- Ti minutter med motoren i gang er kritisk

10 minutter kritisk 

Om CO-faren i eksos fra biler og andre forbrenningsmotorer, viser professor Jacobsen til et eksempel han brukt i dag i en forelesning for medisinstudenter.

- Vi har eksempler på bileiere som lar motoren gå med garasjedøra på gløtt for å ha strøm til musikkanlegget mens de skifter hjul. Hjulskift hele bilen rundt tar mellom 20 og 30 minutter. Men allerede etter 10 minutter risikerer du å svime av, selv om døra står på gløtt.