Ti nazi-offiserer dømt i går

Massakrerte 560 italienske menn, kvinner og barn i 1944.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En militær domstol i Italia har satt sluttstrek for en ett år lang rettssak som har skapt voldsomme reaksjoner i Italia.


Ti tyske menn i 80-åra var tiltalt for overlagt drap på 560 italienere under andre verdenskrig. Ingen av de tidligere SS-offiserene har vært til stede under rettsaken. I går ettermiddag ble de funnet skyldige.

- Etter 61 år har rettferdigheten seiret, sa Michele Sillicani til nyhetsbyrået AP.

Sillicani var borgermester i landsbyen Sant\'Anna di Stazzema i Toscana i 1944, da massakren skjedde

- Vi ville ikke ha hevn, vi ville bare ha rettferdighet, sa han etter at dommen falt i dag.

De ti tyskerne er dømt til livsvarig fengsel in absentia. Det er imidlertid lite trolig at de må sone, ettersom de er bosatt i Tyskland og neppe blir utlevert på grunn av høy alder.

Blodig massedrap

Massakren i Sant\'Anna di Stazzema er en av de verste i moderne italiensk historie. Den skjedde bare dager før britiske soldater frigjorde byer i Nord-Italia, men lenger oppe i fjellene hadde tyske styrker klort seg fast.

MINNESMERKE: Statuen av en kvinne og et barn symboliserer ofrene i Sant\'Anna. Foto: SCANPIX/REUTERS
MINNESMERKE: Statuen av en kvinne og et barn symboliserer ofrene i Sant\'Anna. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Ifølge overlevende ble landsbyen Sant\'Anna omringet av rundt 300 nazi-soldater 12. august 1944. De pågrep innbyggere vilkårlig, angivelig på jakt etter italienske partisaner, og i løpet av få timer ble flere hundre menn, kvinner og barn brutalt skutt og drept.

Andre ofre ble drevet inn i kjellere eller smug og sprengt til døde med håndgranater. Etter massedrapet ble likene av til sammen 560 ofre brent til det ugjenkjennelige. Treverk og inventar fra hus og kirker ble brukt som ved til likbålene.

Fant arkiv

Det skulle ta femti år før italienske myndigheter begynte å se etter de ansvarlige for massedrapene i Sant\'Anna.

Ifølge den tyske tv-stasjonen Deutche Welle ville makthaverne i etterkrigstidas Roma unngå diplomatiske feider med datidas Vest-Tyskland. En annen årsak kan ha vært en generell motvilje mot å grave for dypt i krigsforbrytelser på grunn av Benito Mussolinis lange rulleblad på hjemmebane.

Bevismaterialet støvet ned i en kjeller i Roma inntil 1994. Da ble et forseglet arkivskap funnet ved en tilfeldighet. Inni lå et hav av verdifulle opplysninger.

Dokumentene var nedtegnet av allierte styrker og inneholdt intervjuer med overlevende og øyenvitner like etter at massakren skjedde. De allierte hadde planer om å stille nazistene til ansvar etter krigen, men planene ble aldri noe av.

Flere av SS-soldatene var navngitt i dokumentene, og en etterforskning ble innledet for å jakte ned de som fortsatt var i live.

- Adlød bare ordre

Påtalemyndigheten i Italia satt til slutt igjen med ei liste over navn på tidligere medlemmer i Hitlers offiserkorps. Blant dem de ti som i går ble dømt.

Deres oppnevnte forsvarer har hele tiden hevdet at de kun handlet på ordre fra høyere hold, og at de ikke kunne gjøres til syndebukker for blodbadet.

Dommerne valgte i stedet å høre på aktor og statsadvokat Marco de Paolis, som hevdet det motsatte.

- Mine tanker går til ofrenes familier, som har måttet vente så lenge, sa de Paolis etter at dommen falt i går.

VENTET PÅ SVAR: En stor folkemengde samlet seg utenfor den militære domstolen i byen La Spezia da rettssaken startet i fjor.
PÅRØRENDE: Lilia Pardini (til høyre) og søsteren Licia ved minnesmerket, som forestiller deres mor og søster. Begge ble drept i blodbadet i 1944.