Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti norske spesialsoldater dekorert for heltemot og tapperhet i Afghanistan

Har bygget opp, trent og operert med afghansk elitestyrke på terrorjakt.

HAR FULLFØRT OPPDRAGET: Forsvarssjef Harald Sunde under medaljeseremonien på Rena i dag. Nå letter han litt på sløret rundt spesialsoldatenes to-årige oppdrag i Afghanistan. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvarets mediesenter
HAR FULLFØRT OPPDRAGET: Forsvarssjef Harald Sunde under medaljeseremonien på Rena i dag. Nå letter han litt på sløret rundt spesialsoldatenes to-årige oppdrag i Afghanistan. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvarets mediesenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ti norske spesialsoldater ble i dag tildelt ulike medaljer for tapperhet og heltemot utvist under hemmelige operasjoner og episoder i Afghanistan.

- Dette er personer som har vist et mot, lederskap og forstand langt utover det som er forventet av dem. Og forventningen vi har til spesialstyrkene er meget høy, så det sier litt om disse personene, sier forsvarssjef Harald Sunde til Dagbladet.

Tre fikk Militærkorset
Åtte av soldatene fikk sine utmerkelser av generalen under en medaljeseremoni på Rena i dag. To var ikke til stede og får sine medaljer senere. Også de øvrige medlemmene av spesialstyrken ble dekorert med deltagermedaljen for internasjonale operasjoner, og seremonien markerer slutten på oppdraget for de norske spesialstyrkene i Afghanistan.

Av de ti som fikk spesielle medaljer, fikk en Forsvaret medalje for internasjonale operasjoner med laurbær, seks er tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett, og tre er tildelt Militærkorset med sverd.

Militærkorset er den fremste tapperhetsmedaljen utnevnt av forsvarssjefen og rangerer således over medaljen for edel dåd, men under landets høyeste dekorasjon, Krigskorset, som utnevnes av Kongen i statsråd.

Letter på sløret
På grunn av hemmeligholdet Forsvaret ønsker omkring spesialstyrkene og deres operasjoner, forblir historiene og identiteten på de heltemodige soldatene en hemmelighet.

Til nå har allmenheten fått vite svært lite om hva den mystiske styrken som fikk navnet «TF 51» har drevet på med i og rundt Kabul.

Men overfor Dagbladet kan Sunde avsløre litt mer om oppdraget til de opp mot 150 norske spesialsoldatene.

Trent opp afghanske terrorjegere
- Oppdraget har vært å rekruttere og sette opp en utrykningsstyrke i det afghanske politiet direkte underlagt innenriksdepartementet i Kabul. Politistyrken skal være i stand til å løse en rekke ulike oppdrag, og som vi vet bruker de onde kreftene i Afghanistan militære maktmidler som bomber, raketter og panserverngranater. Derfor var det hensiktsmessig at våre spesialsoldater hadde dette oppdraget, forteller Sunde.

Generalen, som selv har vært sjef for spesialstyrkene, betegner oppdraget som vellykket. Han legger ikke skjul på at det har vært skarpe situasjoner der nordmennene og afghanerne har vært i nærkontakt med «svært farlige organisasjoner og personer».

Raidet bombefabrikker
- En av oppgavene har vært å reise rundt i og utenfor byen for å drive rekognosering og oppklaring. På denne måten har de kommet nært innpå svært farlige organisasjoner og personer.

- En annen del av oppdraget har vært å forstå nok av dette bildet til å kunne lokalisere våpen- sprengstoff og bombedepoter. Sammen med afghanerne har de slått til mot bombefabrikker og beslaglagt våpen, raketter og sprengstoff. Og det ligger jo i sakens natur at disse stedene har vært passet på av noen. Men jeg må påpeke at det ytterst sjeldent har vært nødvendig å løsne skudd, sier Sunde til Dagbladet.

Forsvarssjefen forteller at aksjonene også har resultert i at nøkkelpersoner i Taliban og andre opprørsgrupper er blitt pågrepet.

- Våre soldater og denne gruppen med afghanere har slitt sammen, svettet sammen, vært redde sammen og utført operasjoner sammen. Selv om oppdraget nå er over, og våre er kommet hjem til sine familier, har de lagt mye av seg selv igjen i Afghanistan, sier forsvarssjefen.

Færre styrker i landet
Alle styrkene tilknyttet «TF 51» er nå kommet hjem etter at oppdraget ble avsluttet 1. oktober. Det er foreløpig ingen planer om å sende nye spesialsoldater til Afghanistan, og styrken blir heller ikke erstattet av andre militære bidrag.

Derfor utgjør avviklingen en foreløpig permanent reduksjon i det norske Afghanistan-bidraget på over 20 prosent. Om dette dermed oppfyller regjeringens nyforhandlede platform der det åpnes for nedtrapping i Afghanistan vites ikke.

Men forsvarssjefen understreker at behovet for spesialsoldater fremdeles er der selv om oppdraget er over.

- Jeg vet at det afghanske innenriksdepartementet trenger flere slike politiavdelinger. Men det ligger ikke i våre planer å bistå med det, sier Sunde til Dagbladet.

NESTEN HJEMME: Forsvarssjefen har selv vært spesialsoldat og senere sjef for de norske spesialstyrkene. Derfor var han ekstra glad for at netopp denne styrken var den første han gjestet som nybakt forsvarssjef. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvarets mediesenter
NESTEN HJEMME: Forsvarssjefen har selv vært spesialsoldat og senere sjef for de norske spesialstyrkene. Derfor var han ekstra glad for at netopp denne styrken var den første han gjestet som nybakt forsvarssjef. Foto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvarets mediesenter Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!