Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti nye planeter er oppdaget

Astronomer har oppdaget ti nye planeter, som går i bane rundt stjerner ikke langt fra vårt eget solsystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdagelsene ble kunngjort på en astronom-konferanse i Manchester i Nord-England i dag.

Dermed er antallet såkalte exoplaneter som astronomene kjenner til, vokst til 50. Exoplaneter er planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol, og i løpet av de siste fem årene var det tidligere funnet 40 slike exoplaneter.

Tidligere var det imidlertid bare registrert ett «solsystem», Upsilon Andromidae, der mer enn én exoplanet beveget seg rundt sin stjerne. Nå kan astronomene slå fast at det finnes minst ett slikt system til, melder det britiske kringkastingsselskapet BBC.

Dette systemet ligger i stjernebildet Vela, 141 lysår borte fra vårt eget solsystem. De to store gassplanetene i systemet går i bane svært tett inntil stjernen, og har omløpstider - «år» - på henholdsvis 2,98 og 29,8 dager.

Astronomene som deltar på konferansen i Manchester, tror det vil bli oppdaget mange flere exoplaneter i årene framover. For eksempel kan det rundt stjernen Vega, en av de mest lyssterke på himmelen, kretse en planet med dobbelt så stor masse som kjempen Jupiter.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media