SKYTER: En amatørvideo viser en mann stå utenfor en Mc Donald´s restaurant i München som skyter mot mennesker på gaten. Video: Lastet opp av Felix Urbauer / Facebook Vis mer

Ti personer drept i skyting i München. Gjerningsmannen identifisert som 18-åring

Politiet i München sier at det trolig bare var én gjerningsmann som skjøt og drepte ni personer i München fredag kveld, og at han tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det var en 18 år gammel tysk-iraner som skjøt og drepte minst ni personer ved et kjøpesenter i München fredag kveld, opplyser tysk politi på en pressekonferanse natt til lørdag.

Politiet mener 18-åringen, som ble født i Tyskland av iranske foreldre, tok sitt eget liv, etter å ha drept minst ni og skadd 16 andre mennesker ved Olympia-kjøpesenteret.

- Motivet og bakgrunnen for skytingen er fortsatt uklart, sier Münchens politimester Hubertus Andrä.

Mannen har ifølge politiet både tysk og iransk statsborgerskap.

- Handlet alene

ETTERFORSKER: Rettsmedisinske eksperter undersøker et av åstedene etter angrepet i München. Foto: Christian Mang/Reuters
ETTERFORSKER: Rettsmedisinske eksperter undersøker et av åstedene etter angrepet i München. Foto: Christian Mang/Reuters Vis mer

Politiet mener den antatte gjerningsmannen handlet alene. 18-åringen skal ha bodd München i minst to år, og var ikke kjent av politiet fra før.

Den antatte gjerningsmannen ble sent fredag funnet død omtrent 1 kilometer fra kjøpesenteret der skytinga fant sted. Ifølge nyhetsbyrået dpa ble mannen funnet med skader som «samsvarer med en voldelig død».

Tidligere fredag kveld opplyste politiet at de lette etter opptil tre gjerningsmenn, etter opplysninger fra vitner om to personer som hadde kjørt raskt fra åstedet.

- Da vi fikk kontakt med disse personene, kunne de sjekkes ut av saken, sier Andrä.

- I løpet av etterforskningen har vi funnet en person som har tatt sitt eget liv. Det dreier seg etter all sannsynlighet om gjerningsmannen, som i henhold til det vi vet så langt, handlet alene, skrev politiet på Twitter ved 01.30-tida natt til lørdag.

Barn og ungdom blant skadde og drepte

MINST TI DREPT: Bildet viser en politimann som sikrer området rundt kjøpesenteret Olympia i München, etter skyteepisoden som krevde minst ti menneskeliv fredag. Foto: AFP/NTB scanpix
MINST TI DREPT: Bildet viser en politimann som sikrer området rundt kjøpesenteret Olympia i München, etter skyteepisoden som krevde minst ti menneskeliv fredag. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer

De første skuddene ble løsnet like før klokka 17.50 fredag. En amatørvideo viser en mann som skyter mot mennesker på gata utenfor en Mc Donald's-restaurant. Kort tid seinere kom meldingene om folk som flyktet i panikk fra kjøpesenteret som ligger på andre siden av veien.

I tillegg til de ni personene som mistet livet, ble 21 personer ført til sykehus. 16 av disse er skadd, ifølge politiet.

- Tre av de sårede har så alvorlige skader at de anses for å være i livsfare, sier politimesteren.

Det skal være barn blant de sårede og ungdommer blant de drepte, melder DPA.

Andrä sier han foreløpig ikke kan si noe mer om de drepte og skadde etter angrepet. Politiet jobber fortsatt med å bekrefte identiteten til ofrene.

Ropte «Jeg er tysk!»

En mobilvideo som ble omtalt av flere tyske medier fredag kveld, viser det som trolig er den antatte gjerningsmannen. I videoen prøver sivile å be mannen om å holde seg i ro.

«Jævla tyrkere» roper gjerningsmannen til folkene som filmer ham fra det som ser ut som en privat terrasse. De krangler og slenger stygge ord mot hverandre.

Så roper gjerningsmannen: «Ich bin Deutscher!», «Jeg er tysk!».

Ifølge et øyenvitne ropte han også at han hadde vokst opp i Tyskland, skriver det tyske nyhetsmagasinet Focus.

Filmen viser mannen gå rundt i et parkeringshus, før han ender opp på taket av bygningen. Parkeringshuset skal ligge et lite stykke unna kjøpesenteret Olympia kjøpesenter, der skytingen skal ha startet.

Münchens politimester Hubertus Andrä på pressekonferansen natt til lørdag. Foto: Sven Hoppe/EPA/NTB Scanpix
Münchens politimester Hubertus Andrä på pressekonferansen natt til lørdag. Foto: Sven Hoppe/EPA/NTB Scanpix Vis mer

Brått slutter gjerningsmannen å kommunisere og starter å skyte.

- Man blir målløs

Politimesteren sier fredagen er en av de verste dagene han har opplevd i løpet av over 40 år i tjeneste.

- Man blir trist og målløs, og tankene mine går til ofrene og de pårørende, sier Andrä.

2300 personer fra nødetatene ble kalt inn til jobb i forbindelse med angrepet. Myndighetene ba folk holde seg innendørs mens politiaksjonen pågikk, og kollektivtrafikken i byen ble stoppet i flere timer. Først ved 1-tida natt til lørdag begynte den å gå igjen.

Flere av sperringene i byen vil bli opprettholdt utover natta, og politiet vil fortsette jobben med å sikre spor lørdag morgen.

- Vår prioritet var hele tiden å sørge for sikkerheten i München. At vi stengte kollektivtrafikken hang også sammen med at det kom inn mange meldinger om mulige skyteepisoder flere steder i byen, også på offentlige transportmidler, forklarer Andrä.

Stormet leilighet

I morgentimene stormet politiets spesialstyrker en leilighet i Maxvorstadt-distriktet som skal tilhøre 18-åringens familie.

Avisa Bild snakket med en nabo som fortalte at han sjeldent hadde så den angivelige gjerningsmannen.

- En venn av meg gikk på skole med ham, og han sier at han var en stille fyr, sier naboen til avisa, som skriver videre at faren ble tatt med til politiavhør lørdag morgen.

LØPER I DEKNING: Tyske medier melder om skyting på et kjøpesenter i München. Her løper folk i dekning fra senteret. Video: Twitter / @thaminastoll Vis mer