Stort jordras i Gjerdrum:

Ti personer skadd etter raset på Gjerdrum

Onsdag morgen har det gått et større jord- og leirskred på Gjerdrum i Viken. Flere boliger er tatt av raset og ifølge politiet er ti personer skadd - en av dem alvorlig.

FRYKTER SAVNEDE: Flere personer er fraktet til sykehus deriblant en med alvorlige skader, og politiet frukter for at det er savnede personer i jordraset. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GJERDRUM (Dagbladet): I morgentimene onsdag har det gått et stort jordskred i sør for Ask sentrum i Gjerdrum kommune i Viken.

Politiet har foreløpig oversikt over at 14 adresser er berørt. På flere av adressene er det flere boenheter. Det er prioritert å kartlegge hvem som er registrert på adressene, og deretter få kontakt med dem, for å få oversikt over eventuelt savnede.

21 personer med folkeregistrert adresse i rasområdet er så langt ikke gjort rede for, opplyser politiet klokka 12.

- Selv om politiet ikke har melding om at noen er savnet, går vi ut i fra at det befinner seg savnede personer i rasområdet, skriver politiet.

Totalt er ti personer skadd etter raset.

Én person betegnes som alvorlig skadd og er kjørt til Ullevål sykehus for behandling. Fire personer har pådratt seg moderate skader og er kjørt til Ahus, mens de resterende har pådratt seg lettere skader og blir behandlet på legevakten.

Totalt er 700 personer evakuert.

MASSIVT RAS: Flere helikoptre sirkulerer over rasområdet og evakuerer personer som er rammet av raset. Bildet er tatt fra 330 skvadronens helikopter.. Foto: 330 skvadronen /HRS Sør-Norge
MASSIVT RAS: Flere helikoptre sirkulerer over rasområdet og evakuerer personer som er rammet av raset. Bildet er tatt fra 330 skvadronens helikopter.. Foto: 330 skvadronen /HRS Sør-Norge Vis mer

Politiet har foreløpig ikke fått tatt seg helt inn i området av hensyn til sikkerheten, og innsatsleder Roger Pettersen kan ikke utelukke at det er savnede personer.

- Det er stor fare i det området og det består av kvikkleire. Vi jobber fortsatt med å få folk ut av evakueringssonen og vet ikke når vi kan komme oss inn i det mest alvorlige rasområdet, sier Pettersen.

Politiet jobber ut fra at det fortsatt kan være personer fast inne i rasområdet.

- Vi jobber også med at vi etter hvert vil kunne få meldinger om savnede personer. Altså personer som ikke har blitt gjort rede for. Det er det som er utfordringen. Om disse personene er inne i det røde området.

- Vi har en hypotese om at det er reelt, sier han.

Det innerste området overvåkes av helikoptre og droner.

- Farlig og uforutsigbar

Geologer fra NVE holder onsdag formiddag på med undersøkelser av rasområdet, som består av leirmasse.

Geologene vil avgi sin rapport med tanke på videre anbefalinger.

- Når vi får beskjed om at mannskapet kan gå inn, vil det blir gjort, sier Pettersen.

STORT OMRÅDE: Flere hus er tatt av et massivt jordskred i Gjerdrum kommune i Viken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORT OMRÅDE: Flere hus er tatt av et massivt jordskred i Gjerdrum kommune i Viken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er en alvorlig situasjon. Det er et omfattende ras og det har gått midt på natta, sa operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til Dagbladet tidligere onsdag.

- Det er flere boliger som er borte, men vi har ikke oversikt over hvor mange, sier operasjonsleder Svein Walle.

Har du tips, bilder eller video? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@db.no.

Flere hundre evakuert

Politiet har valgt å utvide evakueringsområde onsdag formiddag.

- På grunn av det konkrete raset som har gått medfører det problemer med vann og andre ting lenger sør. Vi har besluttet å evakuere ytteriere sørover. De som blir berørt av dette vil bli varslet av kommunen. - Det er ikke noe dramatikk i det. Vi har erfaring med at det blir fylt opp med leire i for eksempel elver etter det, og gjør dette for å være på den sikre siden.

Også et sykehjem er evakuert.

FLERE SKADD: Flere personer er skadd etter raset og politiet opplyser til Dagbladet at flere hus er borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLERE SKADD: Flere personer er skadd etter raset og politiet opplyser til Dagbladet at flere hus er borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politiet har ikke oversikt over hvor mange som er evakuert, men forteller at det er snakk om et stort antall personer. Det er rekvirert flere busser for å frakte folk bort fra området.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en Twitter-melding onsdag morgen at de følger situasjonen tett og justisministeren holdes løpende orientert.

OMFATTENDE: Raset har gått over et stort område i Gjerdrum kommune i Viken. Flere bolighus ble tatt av raset. Foto: Tipser
OMFATTENDE: Raset har gått over et stort område i Gjerdrum kommune i Viken. Flere bolighus ble tatt av raset. Foto: Tipser Vis mer

OUS i rød beredskap

Oslo universitetssykehus har satt rød beredskap, bekrefter pressevakt Anders Bayer overfor Dagbladet.

- Ifølge planverket betyr at man kartlegger ressurser blant annet, også ser vi det opp mot den meldte hendelse og kaller inn mannskapene som trengs i forhold til omfanget, forteller han.

Første og eneste pasient så langt ankom sykehuset klokka 06.36, opplyser Bayer til Dagbladet 07.30.

Også Ahus er i rød beredskap.

EVAKUERER: Personer rammet av jordskredet blir evakuert med helikopter, opplyser politiet. Foto: Terje Pedersen / NTB
EVAKUERER: Personer rammet av jordskredet blir evakuert med helikopter, opplyser politiet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nødetatene jobber i morgentimene med å få oversikt over stedet og publikum bes om å holde avstand.

- Det er store styrker i området nå, med både frivillige ressurser og politiet. Både Sea King redningshelikopter og politihelikopteret er i luften for å få oversikt over omfanget, sier Ringseth.

Raset har gått over et stort område, og fylkesvei 120 Holt – Ask/Gjerdrum er helt stengt på grunn av raset, ifølge Vegtrafikksentralen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer