Ti personer smittet av sjelden salmonellabakterie

Smittekilden er ukjent, og pasientene bor spredt i flere fylker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke var det påvist seks tilfeller av smitte. Mandag var tallet økt til ti personer. Alle som er blitt syke så langt, er voksne.

De fleste av dem er i alderen 20-50 år. Pasientene er bosatt i Oslo, Akershus, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Oppland, Hordaland og Nordland.

Så langt er det uklart hvordan de ti pasientene er blitt smittet, opplyser Folkehelsa. Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Mattilsynet samarbeider for å forsøke å finne årsaken til smitten.

Det finnes svært mange salmonella-varianter, men det er den sjeldne bakterien salmonella mikawasima som nå er påvist. Denne spesifikke bakterien blir vanligvis påvist i opptil tre tilfeller i året i Norge.

Omtrent halvparten av de årlige tilfellene skyldes smitte utenlands. De få som er blitt smittet innenlands, har som regel hatt kontakt med personer som er blitt syke etter å ha blitt smittet i utlandet.

Salmonellabakterier smitter som regel via forurenset mat og vann. Men det kan også forekomme kontaktsmitte fra person til person, eller dyr. Diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt feber er vanlige symptomer.

(NTB)