Ti personer tiltalt for helikopter-ranet

Ranerne kom seg unna med 39,1 millioner svenske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ti personer er tiltalt mistenkt for å være innblandet i det spektakulære ranet mot verdisentralen G4S i Västberga i Stockholm 23. september i fjor, ifølge den svenske avisa Expressen.

Fem av de tiltalte mistenkes for grovt ran, mens fem er mistenkt for å være medskyldig. De ti tiltalte er alle menn mellom 23 og 38 år, og flere av dem er tidligere dømt for grove lovbrudd. 31-åringen som er utpekt som ranslagets leder, er tidligere dømt for et innbrudd i Sveriges Nationalmuseum, skriver avisa.

Alle de tiltalte nekter skyld.

Ranerne kom seg unna med hele 39,1 millioner svenske kroner. Men ransutbyttet er fremdeles på avveie, med unntak av et beslag på 150.000 kroner som politiet tror kan komme fra pengesentralen.

- Komplisert og godt planlagt Samtidig som tiltalene ble tatt ut, ble en 5000 sider lang etterforskningsrapport og overvåkningsbilder offentliggjort.

På overvåkningsbildene kan man for første gang se hvordan det hele ble gjennomført til punkt og prikke. Aktor i saken, Leif Görts, beskriver helikopterranet som usedvanlig godt planlagt.

— Selve forbrytelsen var ikke så vanskelig, men opplegget var komplisert og godt planlagt. De har vært forsiktige, sier han til Expressen.

Mener bevisene holder - Vi mener bevisene holder til en fellende dom. Det finnes overvåkningsfilmer som viser framgangsmåten. Det finnes også videoopptak av møter mellom de tiltalte gjort av spanere. I tillegg finnes det andre tekniske bevis, sier anklager Björn Frithiof til Aftonbladet.

Han opplyser at politiet hadde fått tips allerede den 26. august om at det ble planlagt et større ran i Sverige.

- Når ranet skjedde, var vi allerede i gang med etterforskningen. Det hadde vi gjort på bakgrunn av informasjon fra serbisk politi. Vi hadde allerede et antall mistenkte da ranet skjedde, sier han.

Bevismaterialet består også av hemmelig telefonavlytting, DNA-spor fra bygningen og opplysninger fra vitner.

Politiet mener at det må ha vært over 20 personer med på ranet, men når det kun tas ut tiltale mot ti, skyldes det at bevisene mot de andre mistenkte ikke har strukket til.

AVANSERT: Aktor i saken, Leif Görts, beskriver helikopterranet som usedvanlig godt planlagt. Foto: Politiet
AVANSERT: Aktor i saken, Leif Görts, beskriver helikopterranet som usedvanlig godt planlagt. Foto: Politiet Vis mer