BESLAG: I 2015 ble dette lageret i Hokksund avdekket. Etterforskningsleder Askel Rødland sier til Dagbladet at det ble beslaglagt 15 kilo rent virkestoff i Hokksund. Foto: Vest politidistrikt
BESLAG: I 2015 ble dette lageret i Hokksund avdekket. Etterforskningsleder Askel Rødland sier til Dagbladet at det ble beslaglagt 15 kilo rent virkestoff i Hokksund. Foto: Vest politidistriktVis mer

Ti personer tiltalt: Politiet har beslaglagt dopingmidler for 30 millioner kroner

Omtales som en av Norges største dopingsaker.

BERGEN (Dagbladet): Helt siden 2015 har politiet etterforsket en liga som er mistenkt for omfattende produksjon og omsetning av forskjellige dopingmidler i en organisert kriminell organisasjon.

Ti personer er tiltalt i sakskomplekset. Dette kom fram torsdag morgen, da Vest politidistrikt sendte ut invitasjon til pressekonferanse.

Etterforskning i flere land

Politiadvokat Kristin Harstad sier på pressekonferansen i Bergen at Vest politidistrikt har etterforsket et større nettverk siden 2015.

- Dette er en av de største dopingsakene i Norge, og har forgreininger til flere politidistrikt, sier hun.

MAGNOR: Dette er beslaget politiet gjorde i Magnor. Foto: Vest politidistrikt
MAGNOR: Dette er beslaget politiet gjorde i Magnor. Foto: Vest politidistrikt Vis mer

Saken startet ved et beslag av et større omfang dopingmidler på loftet i en leilighet høsten 2015. Det ble først gjort tre beslag.

- Underveis i etterforskningen har vi gjort flere beslag, blant annet på Magnor i Hedmark og på grensa til Sverige. Det er opprettet straffesak mot 100 personer. Av disse er 36 personer blitt straffeforfulgt. Etterforskningen har blitt gjennomført i Norge, Sverige, Polen og Russland, sier Harstad.

STARTET HER: Saken startet med et tilfeldig beslag i Bergen høsten 2015. Foto: Vest politidistrikt.
STARTET HER: Saken startet med et tilfeldig beslag i Bergen høsten 2015. Foto: Vest politidistrikt. Vis mer

30 millioner kroner

Det er pågrepet og siktet personer i Hordaland, Sogn og Fjordane og Buskerud. I tillegg er det pågrepet personer i Polen. Det ble gjort beslag av fem kilo virkestoff i Høyanger i Sogn og Fjordane.

- Vi mener det er beslaglagt dopingmidler til en verdi av minst 30 millioner kroner, sier etterforskningsleder Askel Rødland.

I Hokksund ble det i 2015 beslaglagt 15 kilo rent virkestoff.

- Det er det største enkeltbeslaget som er gjort av dopingmidler i Norge, sier han.

Politiet har avslørt at personene i nettverket har sendt penger i form av bitcoin, altså digital valuta.

- Vi har funnet overføring av bitcoin tilsvarende en verdi på flere millioner kroner, sier Rødland.

Han sier at dopingmidlene kan ha blitt produsert i en kjeller eller garasje uten noen form for offentlig kontroll av medikamentene. Politiet har ikke klart å finne produksjonsstedene. Dopingmidlene er formidlet i en form som ser ut som ordinære legemidler.

BERGEN: Vest politidistrikt med politiadvokat Kristin Harstad, etterforskningslederne Hege Garberg Natland og Askel Rødland holder pressekonferanse om statsadvokatens tiltale mot ti personer for grov dopingkriminalitet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BERGEN: Vest politidistrikt med politiadvokat Kristin Harstad, etterforskningslederne Hege Garberg Natland og Askel Rødland holder pressekonferanse om statsadvokatens tiltale mot ti personer for grov dopingkriminalitet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Omfattende etterforskning

Politiadvokat Harstad sier at etterforskningen har konsentrert seg om nettverkets virksomhet fra 2011 til 2016.

Omsetningen av dopingmidler skal for det meste ha foregått over internett. Totalt er beslaget på 23 kilo dopingmidler.

Harstad sier det har vært en omfattende etterforskning.

- Det er spesielt med saken at det har foregått på internett. Vi har tatt beslag i en betydelig mengde e-poster. Det har vært en krevende etterforskning som har tatt lang tid, sier hun.

Hovedpersonen tidligere dømt

Straffesakene mot tre av de tiltalte starter 10. september. De sju andre sakene skal behandles i Bergen tingrett i januar neste år.

Mannen som politiet mener er hovedpersonen i sakskomplekset er 35 år gammel og tidligere dømt til fengsel i fire år og seks måneder for omsetning av 4,8 kilo anabole steroider. Det var i forbindelse med en omfattende sak som tidligere Sogn og Fjordane politidistrikt rullet opp i 2007 og 2008. Han har også en mindre narkotikadom fra 2005.

Allerede under prøveløslatelsen skal mannen i 30-åra ha startet på nytt med tilsvarende kriminell virksomhet. Han rømte fra Norge og ble pågrepet av russisk politi i oktober 2016.

Produksjon og omsetning

Mannens forsvarer, advokat Ingvild Boe Hornburg i advokatfirmaet Elden, sier til Dagbladet at hennes klient ble løslatt fra varetekt 1. mars i år. Da hadde han sittet varetektsfengslet siden oktober 2016.

- Han har erkjent grove dopingovertredelser og for delaktighet i produksjon og omsetning av ulike typer testosteron. Han forstår ikke hvorfor saken mot ham ikke har kommet opp for retten tidligere, og han forstår heller ikke hvorfor han må sitte i Bergen tingrett i seks måneder når han allerede har erkjent alt han mener han er skyldig i, sier advokat Ingvild Boe Hornburg.

Hun legger til at politiet mener omfanget av dopingpreparater skal være større enn det hennes klient har erkjent.

Politiadvokat Harstad sier at alle de ti tiltalte er å regne som sentrale i nettverket. Hun vil ikke bekrefte at 35 åringen er å betrakte som hovedperson i sakskomplekset.

Politiet fikk pågrepet 35-åringen i Bryiansk-regionen i sørvest-Russland.

- Vi har også vært i Bryansk hvor vi har foretatt avhør i saken, sier Harstad.

Kan ha undervurdert omfanget

Ingen av de tiltalte sitter i varetekt nå. Alle de ti tiltalte skal ha erkjent befatning med dopingmidler, men noen av dem kan ha undervurdert omfanget i forhold til det politiet mener de kan føre bevis for.

Strafferammen for overtredelse av dopingbestemmelsene er seks års ubetinget fengsel, men straffen kan økes med flere år dersom de tiltalte blir dømt for å ha samarbeidet i en organisert kriminell gruppe.