Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti politifolk bekreftet corona-smittet

Politidirektøren ber om flere tester og mer beskyttelsesutstyr.

PÅGRIPELSER: En av personene som var involvert i bråk på Grønland på fredag var, ifølge politiet, Corona-smittet. Det har ført til at flere politifolk nå må være i karantene. Dette bildet skal vise situasjonen etter at politiet ankom Grønland. Foto: Privat.
PÅGRIPELSER: En av personene som var involvert i bråk på Grønland på fredag var, ifølge politiet, Corona-smittet. Det har ført til at flere politifolk nå må være i karantene. Dette bildet skal vise situasjonen etter at politiet ankom Grønland. Foto: Privat. Vis mer

- Det er rapportert om 10 politifolk som har fått påvist smitte, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

Det er ikke kjent om disse er smittet i tjenesten. Over 1000 ansatte i politiet, inkludert sivilt ansatte, er i karantene.

- Kritisk ressurs

I Oslo politidistrikt har tjenestepersoner vært involvert i flere episoder der det skal ha vært kontakt med smittede personer. Dette har medført at en rekke politifolk nå sitter i karantene uten å vite om de har pådratt seg smitte eller ikke.

POLITIDIREKTØR: Benedicte Bjørnland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
POLITIDIREKTØR: Benedicte Bjørnland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- I dag utgjør ikke karantene-situasjonen en fare for politiets beredskap. Hvis dette fortsetter så kommer vi til et kritisk punkt, så derfor er vi glad for at det nå ser ut til at vi kan få dispensasjon fra karantenebestemmelsene i all den tid politifolkene er en kritisk beredskapsressurs, sier Bjørnland.

- Vil politiet få tilgang til corona-tester?

- Jeg håper at politiet får tilgang til tester. Vi forholder oss til helsedepartementet som har prioritet. Enn så lenge så er det definerte grupper som skal få tester ut fra hvor kritiske roller de har. Det skjønner vi, men vi håper det finnes rom for oss når det kommer hurtigere tester.

Politidirektøren sier de har en forespørsel inne hos Justisdepartementet om politiet kan få en høyere prioritert.

- Nå har vi det ikke og har stor forståelse for at helsepersonell har førsteprioritet, sier Bjørnland til Dagbladet.

Ber om mer utstyr

Politidirektøren sier situasjonen vil få konsekvenser for politiets etterforskningskapasiteten, og at det vil få betydning for saksbehandlingstiden.

- Det får noen følger at man er varsomme med å trekke publikum inn til lokaler hvor man kan anmelde og hvor noen av våre etterforskere sitter i karantene. Men vi skal ivareta liv og helse. Det mest akutte skal vi håndtere.

LANGE DAGER: Dagene kan bli lange for barn som plutselig ikke får gå på hverken skole eller fritidsaktiviteter. Vi har spurt barna om deres beste tips til å unngå i kjede seg hjemme. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Vi får meldinger om lite smittevernsutstyr blant tjenestefolk. Hva gjør direktoratet med dette?

- Det er et knapphetsgode og det er først og fremst helsepersonell som skal prioriteres, Vi kan skaffe mer, men de som har det mest akutte behovet skal få dekket sitt behov. Politiet er vant til å håndtere personer med smitte. Vi har utstyr å kle på oss i forberedte situasjoner, men hver person har ikke tilgang på full pakke.

- Vi sitter på det nasjonale bildet og det er vår vurdering at det ikke går ut over vår beredskapsevne. Vi håndterer liv og helse og akutte hendelser. Vi har planer for å sideforskyve ressurser og vil kunne få bistand fra heimevernet. Det akutte mener vi at vi håndterer bra.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!