Ti politimenn dømt for tortur

15 tenåringer ble torturert på det groveste og holdt innesperret i fem år. I dag ble ti tyrkiske politimenn dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken blir sett på som en test på de tyrkiske myndigheters syn på menneskerettighetene. Tyrkia ble nylig nektet å slippe inn som nytt EU-medlem, og en av begrunnelsene var at menneskerettighetene ikke var godt nok ivaretatt i Tyrkia.

Politimennene kan fremdeles anke dommen.

Dette var fjerde gang de ti politimennene stilte i rettssalen tiltalt for tortur. I de to første rettsrundene ble de frikjent på grunn av manglende bevis, men i de to siste rettsrundene ble de dømt.

Dommer Mehmet Yilmaz dømte de ti politimennene til mellom fem og ti års fengsel, og en måneds fengsel, melder en tyrkisk tv-stasjon i dag, skriver nyhetsbyrået AP.

15 tenåringer ble i 1995 arrestert for å ha hengt opp plakater med politisk propaganda i Manisa, fem mil øst for byen Izmir i Tyrkia. De var i alderen 14 til 18 år.

Deres advokater sier at ungdommene ble slått, torturert med elektrosjokk, kledd nakne og spylt med iskaldt vann. De skal også ha blitt seksuelt misbrukt av politimennene.

Ungommene ble i fjor dømt for medlemsskap i venstreorienterte organisasjoner, men dommen ble omgjort i en høyere rettsinnstans da tilståelsene deres ble gitt under tortur.

Tretten av ungdommene saksøker nå det tyrkiske innenriksdepartementet for seks millioner kroner. De hadde sittet i fengsel i fem år i påvente av rettssaken hvor de til slutt ble frikjent.