NYTT ANGREP: En politimann står vakt ved en utbombet politibil etter dagens bakholdsangrep som krevde minst ti polimenn livet. Foto: AFP
NYTT ANGREP: En politimann står vakt ved en utbombet politibil etter dagens bakholdsangrep som krevde minst ti polimenn livet. Foto: AFPVis mer

Ti politimenn drept i bakholdsangrep

Narkokrigen i Mexico krevde nye ofre i dag. Samtidig fortsetter politiet å finne nye lik i en nedlagt gruve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Narkokrigen i Mexico har krevd minst 23 000 menneskelig siden president Felipe Calderon startet krigen mot narkokartellene i landet i 2006.

I dag kan man legge til minst ti politimenn, melder Reuters.

- Veiblokade En konvoi med føderale politimenn møtte en veiblokade i delstaten Michoacan vest i Mexico. Da politibilene stoppet, åpnet det man antar er en bande med tilknytning til narkokartellene ild.

- Informasjonen vi har så langt er at det er ti døde politimenn og mange sårede, sier sikkerhetsminister i delstaten, Minerva Bautista, til Reuters.

Flere av overfallsmennene døde også i overfallet.

Rike og mektige Michoacan er hjemstaten til president Calderon og er et nøkkelområdene i krigen mellom myndighetene og narkokartellene. Sist fredag var den mest voldelige siden narkokrigen startet i 2006 med 70 narkorelaterte dødsfall, inkludert massakren av 19 narkomane ved en rehabiliteringsklinikk nord i Chihuahua.

Omsetningen til narkokartellene er enorm og anslagene for hva de tjener varierer fra 88 milliarder til 311 milliarder norske kroner. Det høyeste tallet vil si at kartellene går i overskudd med et kvart norsk statsbudsjett i året.

De økonomiske konsekvensene for fellesskapet i Mexico er umulig å anslå, men turismen i landet er allerede sterkt redusert.

55 lik i gruva Politiet i landet har enorme problemer med korrupsjon. I 2005 var 1500 av 7000 føderale politimenn under kriminell etterforskning, i fjor ble det føderale politiet nedlagt og erstattet med et nytt byrå. Politimenn fra dette byrået er blant de drepte i dagens angrep.

I den nedlagte gruva Dagbladet skrev om for to uker siden, finner man stadig flere lik. En narkobande brukte gruva til å dumpe lik og den første dagen fant man 25 lik - flere av dem fortsatt varme. Politiet avsluttet i helga operasjonen sin i den 150 meter dype gruva og endte på 55 lik.

Tallet kan imidlertid fortsatt stige. Teknikere fra politiet skal nå sammenligne rester av lik som fortsatt ligger i gruva med de 55 likene de har funnet. Dette arbeidet startet i dag.

De mexicanske narkokartellene står for 90 prosent av innføringen av kokain og heroin til USA.

55 LIK: Politi iført gassmasker jobber med å grave ut lik i en nedlagt gruve. I helga avsluttet de arbeidet etter å ha funnet 55 lik, men dette tallet kan fortsatt stige. Foto: AFP
55 LIK: Politi iført gassmasker jobber med å grave ut lik i en nedlagt gruve. I helga avsluttet de arbeidet etter å ha funnet 55 lik, men dette tallet kan fortsatt stige. Foto: AFP Vis mer